Det är måndag den 22 februari i år. Klockan är vid 15.30-tiden när en man med en pistol kommer emot två män, som tar skydd i ett garage.

– Han står två meter ifrån öppningen till garageporten och riktar pistolen in mot oss och trycker av, den klickar då. Jag tror inte att han vet han gör just då, han verkar knappt vara vaken, säger en av dem i förhör.

Pistolhot på parkeringsplats

Tre timmar senare kommer nästa larm. En Tyresöbo har hämtat en släkting och gått tillbaka till en parkeringsplats i Granängsringen där han nyss hade träffat en märklig man.

Han tänker att mannen kanske ska göra inbrott.

Mannen tar fram en pistol. Ett klick hörs när mannen mantlar vapnet, riktar den snett framåt och säger något i stil med "Ni ska inte blanda er i", enligt förhör.

Någon minut efter att första patrullen anländer kommer nästa larm.

Greps på gångväg

En man som jobbar på ett företag hör smällar, ser ett sönderslaget fönster och tittar ut.

– Jag ser då en man som kommer från sidan med en pistol i sin hand som han riktar mot mig och mitt ansikte, säger mannen i förhör.

På väg dit ser poliser en man med pistol på en gångväg och griper honom.

Vapnet visar sig vara en kolsyrepistol som enligt utredningen bara går att skilja från ett riktigt vapen efter en titt ovanifrån på mycket nära håll.

Fängelse i ett år

Mannen som är Tyresöbo dömdes nyligen i tingsrätten till 1 år och 3 månader i fängelse för bland annat grovt olaga hot mot fem personer.

Han var påverkad av droger vilket utlöst en psykos, enligt utredningen.

Den som begått brott under en allvarlig psykisk störning får bara dömas till fängelse om det finns synnerliga skäl, vilket tingsrätten anser att det gör. Tingsrätten poängterar bland annat att mannen tog narkotika trots att han visste att det flera gånger tidigare lett till psykoser.

Har överklagat

Mannen har sagt att han under den aktuella eftermiddagen kände sig rädd och hotad av saker som kanske inte fanns på riktigt.

Han har överklagat domen. Han vill i stället bli dömd till kontraktsvård, det vill skyddstillsyn med behandling, och i andra hand att fängelsestraffet kortas.

Advokaten skriver att mannen hade blivit nekad plats på ett behandlingshem och önskar inget hellre än att försöka bli fri från sitt beroende. Handlingarna var ett "utslag på rop av hjälp", skriver advokaten.