Nybyggt. Det nya vård- och omsorgsboendet kallas Villa Fornudden. Foto: Tyresö kommun

Tyresö nya äldreboende klart – nästa börjar byggas

Tyresös nya äldreboende i Trollbäcken är precis färdigbyggt. Fredag den 9 oktober tas första spadtaget för nästa äldreboende på tur i Tyresö. Det tros stå klart samtidigt som det nya Björkbacken.

  • Publicerad 14:45, 8 okt 2020

Artikeln rättad fredag 11.11

Det tidigare äldreboendet i Trolllbäcken revs 2018 och vid årsskiftet samma år påbörjades det nya vård- och omsorgsboendet som nu står klart. Det kallas Villa Fornudden och drivs av Vardaga. Kommunen har upphandlat 40 av de 60 platserna.

Det är hit Björkbackens äldre ska flytta när de lokalerna töms inför renoveringen, som Mitt i Tyresö tidigare skrivit om.

– Att Villa Fornudden är färdigbyggd lättar på platsbehovet. Vi kan komma igång med renoveringen av Björkbacken och vi har tömt en avdelning på Trollängen som gör att vi har lediga korttidsplatser, säger Tony Thorén (L), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.

Nu börjar nästa äldreboende på tur att byggas. Fredagen den 9 oktober är första spadtaget för det som ska ligga intill Bollmora vårdcentral i Tyresö centrum. Också det ska drivas privat, men av Stiftelsen Stora Sköndal.

Två klara 2022

Äldreboendet tros stå klart våren 2022 och får 80 lägenheter och ett korttidsboende med 12 platser.

Även renoveringen av Björkbacken är tänkt att vara klar ungefär samtidigt och ge ungefär 40 platser, enligt Thorén.

– Vi har haft planer att bygga också vid Wättingestråket och vid Apelvägen men de projekten ligger längre fram i tiden och där är det mer öppet om vi behöver det tillskottet.

I en tidigare version av artikeln stod det felaktigt att kommunen räknar med att upphandla ett visst antal platser.

Plats för 60 äldre

Villa Fornudden har plats för 60 äldre.

Fyra av de sex avdelningarna är till för personer med kognitiva sjukdomar, demenssjukdomar.

Ligger intill Fornuddsparken och Drevviken i Trollbäcken.

Visa merVisa mindre