Tyresö centrum går mot strömmen

Trots att Tyresö centrum tappade besökare under pandemin ökade omsättningen. "Många inser nog att det är både enklare och bekvämare att handla i det lokala centrumet", säger centrumchefen Helén Eijdercrona.

  • Publicerad 13:54, 14 dec 2021

Det har varit jättemycket julklappar redan.

Under pandemin har Tyresö centrum gått bättre jämfört med många andra köpcentrum i landet, som har kämpat för att överleva. Under flera år har centrumet haft stadigt ökande besökssiffror, med en topp 2019 på knappt 6 miljoner besökare.

Under pandemiåret 2020 bröts trenden och antalet besökare minskade.

– Men trots detta så ökade omsättningen med drygt 4 procent, skriver centrumchefen Helén Eijdercrona i ett mejl till Mitt i.

Totalt tappade landets köpcentrum 11,2 procent i omsättning under samma period, enligt Handelns utredningsinstitut, HUI.

Samtidigt som pandemin minskade besöksantalet kan den ha bidragit till den ökade omsättningen, enligt Helén Eijdercrona, eftersom den har ändrat människors köpbeteende.

– Många inser nog att det är både enklare och bekvämare att handla i det lokala centrumet och speciellt då vi har det mesta Tyresöborna kan tänkas behöva.

Satsar lokalt. Ägarna till eeVee bor i Tyresö och i somras valde de att öppna sin butik och verkstad på hemmaplan i Tyresö centrum. Foto: eeVeee

Många nya butiker

Handeln gynnas också av den starka tillväxten i Tyresö kommun. Inom ett par år kommer Tyresö centrums ägare Skandia Fastigheter att bygga ut för att möta den ökande efterfrågan.

– Visionen är att Tyresö centrum ska växa med nya, moderna och hållbara bostäder samt kontor, service och kompletterande handel.

Under 2021 har begravningsbyrån Fonus, elsparkcykelföretaget eeVee och optikern iEye öppnat. Akademibokhandeln har sedan i november en popup-butik, som finns kvar mars ut nästa år. Under 2022 öppnar också Eurosko och Albrekts guld.

För Eevee var det ett naturligt val att öppna butik på hemmaplan.

– Vi bor i Tyresö och vet att det finns rätt mycket elsparkcyklar och elprodukter här i närheten. Efterfrågan har varit stor på både produkterna och vår verkstad, säger Erik Malmertoft, butikschef.

Först var de lite skeptiska till vintersäsongen, även om de har vinteranpassade produkter som dubbdäck till elsparkcyklarna, men det har gått bättre än förväntat.

– Det har varit jättemycket julklappar redan, säger Erik Malmertoft.

Tyresö centrum

1965: Centrumet invigdes, då med namnet Bollmora centrum.

1992: Tyresö Centrum fick sitt namn i samband med att det glasades in och blev en galleria.

Antal butiker: 60 stycken.

Antal kaféer och restauranger: 16 stycken.

Service: Amningsrum och uppvärmda hundburar.

Inte tillåtet: Hundar som inte är assistanshundar, cyklar, sparkcyklar, skateboards och hoverboards.

Källa: Tyresö Centrum

Visa merVisa mindre