Totalt har 4 757 personer bekräftats smittade av covid-19.

Men det finns positiva coronanyheter också. Under vecka 7 avled inte en enda Sollentunabo till följd av covid-19, för första gången på mycket länge.

Det innebär att Sollentuna står kvar på totalt 143 invånare som har dött i covid-19. Av dessa har 108 haft omsorg (79 bodde på äldreboende och 29 hade hemtjänst).

I hela Sverige har 12 977 personer avlidit på grund av pandemin, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror, och sammanlagt 680 130 personer har testat positivt för covid-19.

"Bekymmersamt"

Precis som i Sollentuna ser smittspridningen i landet ut att öka förklarade Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, under dagens pressträff.

– Läget är bekymmersamt oavsett om vi väljer att kalla det en tredje våg eller inte. Den ökande smittspridningen är ett problem och vi måste alla göra vad vi kan för att se till att den inte ökar mer, säger hon.

Smittspridningen ökar i alla åldersgrupper under 70 år. Även i gruppen 70–79 år ser Folkhälsomyndigheten en svag ökning, medan ingen ökning alls syns i gruppen över 80 år.

– Det här är så klart väldigt positivt eftersom det är de äldsta åldersgrupperna som riskerar den allvarligaste sjukdomen. Men det är nog så allvarligt att vi ser den här ökningen i de yngre kategorierna, säger Sara Byfors.

812 992 vaccinationer

Folkhälsomyndigheten tror att att det är tack vare vaccinationerna som smittspridningen har minskat bland de äldre.

Totalt har 812 992 vaccinationer genomförts i Sverige till och med vecka 8. 285 178 personer har fått båda doserna av vaccinet.