Annat innehåll. I de av polisen beslagtagna ölflaskorna var det amfetaminolja. Två av flaskorna fanns på en fest i Brandbergen och en kvinna, som trodde att hon blev bjuden på en öl, dog efter att ha druckit en klunk. Foto: Polisen förundersökning

Beslag av amfetaminolja hamnade på fest – kvinna dog

Två polisanställda åtalas för tjänstefel i samband med ett beslag av amfetaminolja som senare orsakade en kvinnas död på en fest i Brandbergen. Men ingen av de åtalade har kunnat hållas ansvarig för kvinnans död.

  • Publicerad 12:14, 2 feb 2021

I detta fall borde flaskorna ha tagits i beslag.

Nyligen lades mordutredningen ned i fallet där en 31-årig kvinna avled efter att ha fått i sig amfetaminlösning från en ölflaska på en privat fest i Brandbergen i augusti.

– Grunden för mitt beslut är att jag inte längre har anledning att anta att brott begicks, och jag ska vara tydlig med att säga att jag menar där och då. Min utredning omfattar inte om huruvida andra brott begåtts tidigare, sa förundersökningsledaren Stefan Creutz till Mitt i då.

För parallellt har också en internutredning pågått om huruvida polispersonal har gjort sig skyldiga till brott eftersom flaskan ska ha varit i polisens besittning innan den hamnade på festen.

Och i dag, tisdag, väcktes alltså åtal om tjänstefel mot två polisanställda, en civilanställd vid Haningepolisen och mot en polis i Nacka.

Den civilanställda åtalas för tjänstefel av normalgraden för att inte ha tagit hand om de inlämnade flaskorna på rätt sätt.

Enligt åtalet har den anställda tagit emot beslaget av amfetaminoljan i ölflaskor på Handens polisstation i våras. Flaskorna ska därefter ha blivit stående bakom disken i receptionen en tid innan de kastades i en papperskorg. En städare på polisstationen tog med sig flaskorna hem och gav dem till en annan person, som i sin tur tog med dem till en privat fest i Brandbergen, där innehållet orsakade kvinnans död.

Åtalas för grovt tjänstefel

Den andra misstänkta personen, en polis i Nacka, åtalas för grovt tjänstefel, för att han ska ha vetat om att flaskorna fanns på Handens polisstation, men trots det inte sett till att de togs in i utredningen som omfattade ett större beslag av amfetaminolja.

– Det är viktigt att föremål som lämnas in till polisen tas om hand på ett säkert sätt. Det gäller i synnerhet föremål som kan vara skadliga. I detta fall borde flaskorna ha tagits i beslag och analyserats och amfetaminoljan borde sedan ha destruerats, säger chefsåklagare Henrik Rasmusson på Särskilda åklagarkammaren, i ett pressmeddelande.

De båda misstänkta nekar till brott.

Del av stort beslag

Flaskorna med amfetaminolja kopplas till ett större parti på drygt 18 liter, som påträffades vid ett tillslag i Nacka och ett i Vega i maj 2020. En 33-årig man dömdes den 15 januari i Svea hovrätt för grovt narkotikabrott till sex års fängelse.

Detta har hänt

Det var i augusti 2020 som en 31-årig kvinna blev bjuden på en öl på en fest i Brandbergen. Hon öppnade flaskan drack en klunk som hon spottade ut direkt . Innehållet visade sig vara amfetaminlösning som ska ha kommit från ett beslag hos polisen. Kvinnan ska snabbt ha förlorat medvetandet och avled senare på sjukhus.

En person har varit skäligen misstänkt för mord sedan händelsen inträffade. Men för två veckor sedan lades mordutredningen ned.

Visa merVisa mindre

Åtalade. Två personer anställda vid polisen har nu åtalats för tjänstefel. Genrebild. Foto: Sacharias Källdén