Det var den 26 augusti i fjol som svampplockare hittade en kropp i ett skogsområde utefter Dalarövägen. Det visade sig vara en 74-årig man från Enskede som anmälts försvunnen i mars förra året.

Mannens skador ledde till att polisen startade en förundersökning om mord.

– Sedan gjordes en obduktion som ytterligare styrkte de misstankarna, säger Hans Strindlund, utredare av grova brott vid polisen Stockholm syd.

Han beskriver händelsen som en avrättning.

– Det var svårt att få fram tekniska fynd på brottsplatsen då kroppen legat där i drygt fem månader. Det är inte bra omständigheter för att snabbt få fram tekniska fynd, säger Hans Strindlund.

Telefoner beslagtogs

Sedan dess har det pågått en polisutredning och mannens bekantskapskrets har kartlagts. Den 20 februari greps en man i 30-årsåldern i Stockholm och dagen därpå greps en man i 25-årsåldern på en annan ort, båda misstänkta för inblandning i mordet.

Männen har förhörts och deras mobiltelefoner har beslagtagits. Då polisen inte fått tillgång till koder till telefonerna kommer det dröja innan de får åtkomst. Att det dröjde så länge innan den mördade mannen upptäcktes har även försvårat masstömning i ärendet.

– Det har gjort att åklagaren fattade beslut att misstanke kvarstår men inte tillräckligt starkt för att frihetsberövandet ska kvarstå.

Vad har männen för relation till offret?

– Vi ser ett klart och tydligt motiv men det är ingenting vi går ut med i nuläget, säger Hans Strindlund.

Enligt honom kan polisen inte utesluta att det finns fler misstänkta eller att mordet utförts på uppdrag mot betalning. Polisen söker fortsatt vittnen från bortförandet vid mannens bostad i Enskede i mars, som ska ha skett med bil, och från området kring Dalarövägen.

– Är man 74 år så ska man inte bli avrättad i skogen. Vad är det för människor som anser sig ha rätt att göra det? Vi försöker med full kraft kunna svara på den frågan, säger Hans Strindlund.