Männen fick bland annat kontakt med flickorna via Snapchat. Foto: Mikael Andersson

Två män dömda i stort pedofilmål

Männen hittade sina offer på sociala medier. Nu har pedofilerna, varav en från Haninge, dömts till flera år i fängelse.

  • Publicerad 17:43, 27 jan 2021

Avancerad teknik som gör det så lätt att komma i kontakt med andra

15 barn har utnyttjats enligt domen i Södertörns tingsrätt – barn som männen har fått kontakt med i sociala medier som Snapchat, TikTok och Periscope.

Därefter har männen på olika sätt förmått barnen att utföra sexuella handlingar. I många fall spelades övergreppen in och delades mellan männen.

Hjälpte med läxorna

Männen, som är 46 och 58 år, är hemmahörande i Sundbyberg och Haninge.

Den ena lärde känna sitt offer genom att hjälpa henne med läxor via nätet.

– Vi har aldrig tidigare levt i en tid där underåriga barn har haft tillgång till så avancerad teknik som gör det så lätt att komma i kontakt med andra, sa åklagaren Ulrika Rosén i samband med att rättegången inleddes.

Några av barnen har utnyttjats flera gånger av männen.

Greps i våras

Både 46-åringen och 58-åringen döms för bland annat våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn och barnpornografibrott. Männen greps i våras efter en anmälan av en skolkurator och sedan kunde polisen koppla männen till fler övergrepp.

Till Dagens Nyheter säger polisens utredare Therése Hahne att en av männen berättade för polisen om flera barn han hade haft kontakt med. Han ska också visat utredarna ett usb-minne som han hade grävt ner.

Mannen från Sundbyberg har dömts till fängelse i tre år och nio månader. Mannen från Haninge har dömts till tre år och sex månader.

– Jag är överlag nöjd med utfallet i domen och de bedömningar som tingsrätten har gjort, säger åklagaren Ulrika Rosén som ännu inte har bestämt om hon ska överklaga domen.

Mitt i har sökt männens advokater.