Måndagskvällen den 7 augusti avlossades två skott mot en villa i Snättringe. När polisen kom dit kunde de konstatera att skott hade gått igenom huset. En person var hemma, men skadades inte. Händelsen rubricerades som försök till mord och grovt brott mot vapenlagen. 

Dagen därpå fattade polisen misstankar mot en 17-åring som rörde sig i området. När polisen skulle visitera honom flydde han, men greps strax senare i ett skogsparti.

Polisen beslagtog 17-åringens mobil och i anteckningarna hittades en nedskriven adress till en bostad intill där skjutningen hade skett kvällen innan. Man hittade även meddelanden som bekräftar att han kastat ifrån sig ett vapen. Vapnet hittades också längs 17-åringens flyktväg.

17-åringen har själv lämnat vaga uppgifter och nekat till anklagelserna.

Domen överklagades

Skjutningen den 7 augusti bedöms ha varit en felskjutning. Enligt domen mot 17-åringen var han i området den 8 augusti för att skjuta mot en grannfastighet, som bedöms ha varit den egentliga måltalan.

Dna från en annan person hittades på vapnet, en 15-åring från Norrtälje som senare greps och dömdes för felskjutningen. 15-åringen har dömts för försök till mord och grovt vapenbrott till ett års sluten ungdomsvård.

17-åringen dömdes först vid Södertörns tingsrätt för grovt vapenbrott och förberedelser till grovt olaga hot till 10 månaders sluten ungdomsvård. Han skulle dessutom betala drygt 48 000 kronor i skadestånd till dem som bor på adressen som han var på väg till, enligt domen.

Domen överklagades dock av både 17-åringen och de som bor i huset. Hovrätten fastslår tingsrättens dom i skuldfrågan med ändrar påföljden till 9 månaders sluten ungdomsvård och befriar 17-åringen från att betala skadestånd.