Många Lidingöbor verkar gå igång på tennis – den lokala klubbens hallar är fullbelagda nästan jämt. Vilket även kan förklaras med att de cirka 3 000 spelarna måste rymmas på runt hälften av den yta spelare i motsvarande klubbar har.

– Vi är Sveriges tredje största tennisklubb och vår hall håller på att spricka här på Lidingövallen, säger P.G. Jönsson, klubbchef i Lidingö tennisklubb.

Andra klubbar kan också erbjuda både gym och padel, menar P.G Jönsson. Nu vill Lidingö tennisklubb låta bygga ett gym som unga medlemmar ska kunna använda mot en avgift. Intäkterna är tänkta att finansiera en bollvägg och minitennisbanor utanför hallens entré. Tanken är att de ska vara gratis och tillgängliga för alla.

VISIONSBILD. Så här tänker sig Lidingö tennishall att det kan se ut.

VISIONSBILD. Så här tänker sig Lidingö tennishall att det kan se ut.

Pekka Pääkkö

”Viktigt för växter och djur”

Två björkar i området bjuder dock på motstånd. De behöver nämligen huggas ner om den nya byggnaden ska få plats, men stadens ekologer anser att de bör få stå kvar.

Den lilla plätten vid inre Kyrkviken är i princip det enda gröna stråk som binder samman den norra och den södra ön, menar ekologen Jerker Idestam-Almquist.

– För växter och djur som inte tar sig över vatten är området viktigt. Träden är en livsmiljö för mossor, ­lavar, svampar och en mängd olika småkryp. Ju mer man hårdgör och bygger, desto mindre natur finns det kvar för djurlivet, säger han.

”Naggats i kanten”

– Man kan tycka att två träd är lite, men området har länge naggats i kanten. Den smala grönytan har blivit allt mindre – och då minskar man området djurlivet har att sprida sig på.

Tennisklubben anlade utomhustennisbanor 2010. Vid årsskiftet 2020 byggde klubben ut sin hall efter att ha fått lov att fälla några träd för att göra det möjligt. Träden behövde inte bevaras, konstaterade miljö- och stadsbyggnadskontoret då. Den här gången gör man en annan bedömning.

– Våra ekologer menar att området är viktigt som ett grönt samband som gör att arter kan sprida sig på Lidingö, säger Sara Helmersson, chef vid miljö- och stadsbyggnadskontoret.

Miljö och stadsbyggnadskontoret är därför skeptisk till bygget. Kultur- och fritidsnämnden säger däremot ja.

– Vårt uppdrag är att stötta Lidingöbornas möjlig­heter till fysisk aktivitet, säger John Svensson, kultur- och fritidschef.

– Det är en väldigt stor och livaktig klubb med en stor barn- och ungdomsverksamhet, vilket vi är särskilt måna om.

”Vill lära ut fys”

Klubbchefen P.G. Jönsson menar att gymmet vore tillägnat just unga.

– Våra utbildade tränare skulle lära ut hur man tränar fys på ett idrottsriktigt sätt. I ett nästa steg vill vi bygga fler tennisbanor och ett stort gym som skulle vända sig till alla ungdomar.

Från naturvårdsynpunkt hade det varit bättre att lägga gymmet norr om tennishallen, säger ekologen Jerker Idestam-Almquist. Men klubbchefen P.G. Jönsson menar att det vore ett meningslöst bygge – eftersom man inte skulle kunna nå gymmet på ett smidigt sätt då.

Ärendet ska beredas i fastighetförvaltningen, och sedan vidare för beslut.

"Syftet med gymmet skulle vara att lära ut hur man tränar, så att man inte skadar sig utan tränar på ett idrottsmässigt sätt. Dessutom vill vi hjälpa till att få unga i rörelse", säger P.O. Jönsson.

"Syftet med gymmet skulle vara att lära ut hur man tränar, så att man inte skadar sig utan tränar på ett idrottsmässigt sätt. Dessutom vill vi hjälpa till att få unga i rörelse", säger P.O. Jönsson.

Pekka Pääkkö