Polisen utreder två grova tillgrepp av motorfordon efter att två bilrån inträffat strax efter klockan 01 natten mot tisdagen 27 december. I båda fallen ska flera gärningspersoner ha hotat till sig personbilarna med ett pistolliknande föremål.

Det första bilrånet skedde klockan 01.10 i Vårby på en parkering i bostadsområdet Myrstuguberget, där minst två mörkt klädda och maskerade gärningspersoner har hotat till sig personbilen av brottsoffret.

– De har även försökt hota till sig smycken och mobiltelefon, men misslyckades, säger Towe Hägg, presstalesperson på Stockholmspolisen. 

Det andra rånet skedde bara nio minuter senare i den gränsande stadsdelen Vårberg. Två personer befann sig i bilen på en parkering i närheten av en idrottsplats när minst tre maskerade gärningspersoner kom fram och hotar till sig bilen.

Kan finnas kopplingar

Två förundersökningar angående grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel och grovt vapenbrott har inletts, samt försök till rån i det första fallet.

Enligt polisen kan det finnas kopplingar mellan bilrånen.

– Händelserna har inträffat nära varandra och på liknade sätt så det går inte att utesluta att det är samma gärningspersoner som utfört rånen. Men det går inte säga säkert, det måste utredas, säger Towe Hägg.

Polisen har under natten sökt efter gärningspersonerna med bland annat hundpatrull utan resultat.

– Vi kommer titta på om det finns kameror i området vid parkeringarna och i så fall kommer vi gå igenom det materialet, säger Towe Hägg.

I nuläget finns ingen gripen i något av fallen.

Rånare kastade in fyrverkeripjäs i butik

En butik i Sköndal utsattes för ett rån av cirka fem personer sent på torsdagseftermiddagen.

Innan rånarna tog sig in i butiken ska de ha kastat in en brinnande fyrverkeripjäs.

Därefter trängde sig rånarna in bakom kassan.

– De fick med sig diverse varor, främst tobaksvaror, uppger polisens förundersökningsledare Peter Cedenblad.

Rånarna var enligt polisen maskerade och upplevdes som unga.

– Vi jobbar med att säkra övervakningsfilmer och teknisk bevisning, säger Peter Cedenblad.

Ingen ska ha skadats fysiskt vid rånet, som begicks strax innan klockan halv fem på torsdagseftermiddagen. Inga kunder befann sig i butiken vid rånet, enligt polisen.