Det var GT som först berättade om utryckningen i Tuve, orsakad av "två personer som rökt på".

I området möts insatsen av skepsis dagen därpå. På en soldränkt parkering vid Tuve torg står Markku Sovari som bott nästan fyrtio år i Arvesgärde. Han hade helikoptern strax ovanför huset under gårdagen.

– Jag tänkte ’herrejävlar, var har jag hamnat’. Men jag förstod ju att de letade efter något när jag såg helikoptern, och sedan läste jag att det handlade om någon droguppgörelse.

Det var två ungdomar som rökte cannabis och sprang från polisen.

– Inte mer? Då låter det ju överdrivet med sånt pådrag. Var det verkligen allt? Herregud.

En bit bort kommer 24-åriga Line och 22-årige Ahmed gående. De jobbar båda med ungdomar i området.

– Varför ska man sikta in sig på unga så, och förstöra deras framtid? Folk skjuter varandra hej vilt i stan, fokusera på dem istället, säger Ahmed. Om de hade haft vapen hade väl varit en sak, men detta är bara löjligt.

Line håller med. Många av ungdomarna de arbetar med har anknytning till oroligheterna i Biskopsgården, och hon tror de kan känna frustration över insatser som den under onsdagen.

– Man undrar ju varför polisen lägger energi på sånt, säger hon. Visst kan det vara allvarligt om unga röker på, men det hade kanske räckt med en polisbil?

De anser båda att ett för stort antal poliser i området skapar mer oro än trygghet, speciellt när helikoptern är uppe.

En bit bort sitter Therese, som bor och arbetar i Tuve. Hon tror inte polisen berättat hela sanningen om utryckningen.

– Jag tror det låg något annat bakom. Polisen har en arbetsledning som har överblick, de låter ju inte patruller åka hur som helst, säger hon.

Enligt Therese kan marijuana mycket väl ha med saken att göra, men snarare en affär i större skala. Det finns ju problem med folk som säljer droger i området, menar hon. Att pådraget skulle gälla två ungdomar som rökte och sprang från polisen kallar hon ”helt orimligt”.

– Jag förespråkar inte hasch, men det är ju inte allmänfarligt. Det är en annan sak om de hade haft vapen eller liknande, säger hon. Då är en sådan utryckning helt befogad tycker jag.

Christer Fuxborg är presstalesperson hos polisen. Han bekräftar att utryckningen gällde två personer som rökt på och ”lagt benen på ryggen” när polisen dök upp. Eftersom det var en väldigt lugn förmiddag anslöt de patruller i närheten som inte var upptagna med annat.

Helikoptern var enligt Christer Fuxborg redan i luften i ett icke-akut ärende.

– Den skulle ta luftfoton för ett utredningsärende. Vi skickar inte upp en helikopter för två misstänkta ringa narkotikabrott, säger han.

– Skulle något mer akut hända någon annanstans finns folk på ledningscentralen som prioriterar om våra insatser.

Att de egentligen var ute i ett annat, allvarligare ärende förnekar Christer Fuxborg bestämt.

– Att hålla sig till sanningen är något som genomsyrar hela vår myndighet. Vi skulle aldrig förvanska verkligheten så. Vi vill skapa trygghet och det gör man inte genom att ljuga.

Kan inte insatser av denna magnitud skapa just otrygghet?

– Det håller jag inte med om. Folk ska känna sig trygga när vi är i ett område och arbetar. Jag kan förstå att första tanken är att det skett något allvarligt, men man kanske ska vänta med att dra slutsatser till man har svart på vitt vad som hänt, säger Christer Fuxborg.