Pendelstationen Stockholm City är den plats i länet där det rapporteras flest fel på rulltrapporna. Hittills i år har SL registrerat nästan 900 felanmälningar som inleds med orden ”Rulltrappa ur funktion”, bara för den stationen.

Andra platser där rulltrapporna ofta står stilla är T-centralen, Fridhemsplan, Östermalmstorg och Mariatorget, visar siffror som Mitt i begärt fram av SL.

– Man ska vara försiktig med att dra för stora växlar på den här statistiken. Man behöver egentligen gå in i varje enskilt ärende för att få en korrekt bild, säger Claes Keisu, presstalesperson på SL.

Ett fel - fler rapporter

Ibland rapporteras till exempel samma fel flera gånger, framhåller han. Vissa stationer, som Stockholm City och Stockholm Odenplan, har sensorer och automatlarm som signalerar även för andra slags avvikelser.

De rulltrappor som inte är avstängda på grund av planerad renovering rullar i genomsnitt 90 procent av tiden, framhåller Claes Keisu.

– Och 90 procent av stoppen beror på saker som vi inte kan påverka, som grus, vandalisering och lymlar som trycker på nödstopp.

Laura Hott, 20, från Hägersten tycker sig dock ha märkt en försämring på senare år.

– Det känns absolut som att det har blivit vanligare med stopp i rulltrappan, särskilt vid T-centralen. Jag irriterar mig verkligen på det. Framför allt tänker jag på de äldre och andra som inte kan röra sig så bra, säger hon.

Claes Keisu menar att det inte finns något som tyder på att problemen skulle ha ökat. Däremot pågår det just nu fler arbeten med att byta ut rulltrappor, jämfört med 2020 och 2021.

– Vi har fått upp farten på renoveringarna i år, det kan vara det som märks. En renovering tar ungefär nio veckor och är ett komplicerat arbete, eftersom varje schakt är unikt.

– Men i de flesta fall är stoppen väldigt korta. Och ofta finns det rulltrappor intill som fungerar. Vi är medvetna om att det är irriterande för stressade resenärer, men ett stopp behöver inte betyda att man inte kommer fram, understryker han.

Sedan 2015 har SL bytt ut 66 rulltrappor och ytterligare 69 ska bytas ut fram till 2025.

Några stationer där rulltrapporna kommer att bytas de närmaste månaderna är Östermalmstorg, Karlaplan, Fridhemsplan, Midsommarkransen, Ropsten, Slussen, Åkeshov och T-centralen.

Monika Forslund, 90, från Kallhäll tar situationen med ro.

– Jag lever ett lugnt pensionärsliv och reser inte så ofta. Jag har sällan stött på problem med rulltrapporna. Men det är klart det kan bli trängsel om de står stilla i rusningstrafik, säger hon.