Sopkaos. Men för Niro och Tomas från Samhall är det bara en alldeles vanlig dag på jobbet. Deras jobb är att hålla ordning när vi medborgare inte gör det. Men det har ett pris för oss skattebetalare. Foto: Sacharias Källdén

Tusentals extra utryckningar till återvinningsstationerna

Trädgårdsavfall, en säng, en soffa, en cirkelsåg... Samhall som rensar åter­vinningscentralerna kan hitta åtskilligt som inte borde finnas där. När det blir för mycket tvingas de kalla på kranbil.

  • Publicerad 06:15, 7 apr 2021

Vi är så
avtrubbade.

Handen på hjärtat är det nog många av oss som lämnat något som egentligen inte hör hemma på en återvinningsstation; en liten målarburk, stekpanna eller kanske till och med en möbel.
Efter att det är slängt är skräpet någon annans problem. Den lotten hamnar på dem som städar runt containrarna.

Tomas och Niro från Samhall är några av dem som arbetar med att hålla rent vid stationerna. När deras jobb fungerar som det ska handlar det om att plocka enstaka föremål som hamnat fel.

Men i dag får de istället, liksom många gånger förr, lyfta tungt.

– Men vi är så avtrubbade och vet att det ser likadant ut varenda gång. Och det är inte bara här utan så här är det i många områden, säger Niro medan han trycker ihop kartonger och ser till att de hamnar i rätt container. 

Tiden är knapp och efter en stund tvingas han och Tomas urskiljningslöst samla in allt i stora säckar. Alla sorters material hamnar i samma påse.

– De ska till 27 stationer i dag och när det ser ut så här blir det tufft att hinna med, säger Anders Danay, områdeschef på Samhall.

Ryckte ut för 15 miljoner

Tomas och Niro har heller ingen möjlighet att ta med skräpet utan rapporterar till FTI att en extra åtgärd krävs.

Det är då kranbilen rycker ut.

Valhallavägen. "Numret till de ansvariga för återvinningscentralerna borde sitta mer synligt. Nu skulle det behövas en tömning eftersom det är fullt av skräp här. Det finns säkert plats i kärlen men det verkar som om flera personer inte är envisa nog och sorterar rätt. Den här stationen skulle man dessutom kunna bygga ut, det finns gott om plats för fler sopkärl", säger Johan Hagvil. Foto: Pekka Pääkkö

Upplandsgatan. "I julas var det riktigt stökigt här, stökigare än vanligt. På senaste tiden har det däremot skett fler tömningar just på den här återvinningscentralen. Det som brukar kunna ligga slängt här är postorderkartonger, de tar upp mycket plats", säger Ebba Bastmark. Foto: Pekka Pääkkö

Förra året fick FTI och deras kranbilsförare göra den sortens utryckningar 5 000 gånger. Prislappen landade på drygt 15 miljoner kronor för 2020 och i år är FTI redan uppe i 1 000 extrahämtningar under första kvartalet. Och då har inte bygg- och trädgårdssäsongen satt i gång ännu.

– Det är ju synd. Det betyder att vi inte kan hämta lika ofta på andra ställen och kostnaden betalas i slutändan av konsumenterna själva, säger Annika Ahlberg, regionchef på FTI i Stockholm.

Värre under corona

Hon menar att den coronaeffekt man såg i fjol, där folk rev ut kök, beställde nya varor och dumpade de gamla grejerna på återvinningsstationerna istället för på tippen, höll i sig. Det är till och med värre nu än i början av pandemin.

Vad kan ni själv göra för att vara tydligare med vad som ska lämnas hos er och vad som ska till ÅVC?

– Vi har producerat filmer som vi försöker sprida på Facebook, och vi har gjort nya skyltar som inte verkar göra någon nytta, säger Annika Ahlberg och skrattar lakoniskt.

Men det är inte bara privatpersoner som lämnar sitt skräp på stationerna. Företag, restauranger och folk som erbjuder sophämtartjänster finns också med i ekvationen.

– Det är ju jättesmidigt, att någon kommer förbi ditt hus eller lägenhet och tar med sig din bråte för en billig peng. Men är det så billigt är det ofta något som inte funkar i andra änden, det tycker jag man ska tänka på, säger Annika Ahlberg.

Mitisgatan. "Det har varit ovanligt stökigt i år. Varje vecka har jag sett hur bland annat stora kartonger och madrasser ligger och skräpar vid stationerna. Det gäller att sortera rätt och det är viktigt med glasen, ibland ligger det glassplitter runtomkring", säger Birgit Trauner. Foto: Pekka Pääkkö

Hornsgatan. "Det brukar vara stökigt här och på helgen är det värst. Då brukar det vara överfullt och det går inte att slänga sitt skräp här. Det brukar ligga en hel del kartonger och skräp runtomkring här, mycket hamnar dessutom ute på gatan", säger Jan Wallentin. Foto: Pekka Pääkkö