Under sommarmånaderna kommer turister från världens alla hörn till det som sägs vara Sveriges äldsta, bevarade stad.

Men vad tycker turisterna om Sigtuna som resmål och varför valde de att resa hit?

Mitt i gav sig ut på byn under en av sommarens allra varmaste dagar.

– Vi var här för fyra år sedan och ville gärna komma tillbaka. Sigtuna är väldigt mysigt! Vi gillar Tant Bruns kaffestuga och Stora gatan som är en trevlig shoppinggata med unika butiker, inte bara kedjor, säger Helene Conrad från Hamburg i Tyskland som är här med maken Julian Conrad som fyller i:

– Det är även fantastisk natur omkring staden och det är supertrevligt att det är nära till vatten.

De gillar Skandinavien och ska bara hem en kortis till Tyskland innan de återvänder för en tur till Finland med sin campervan. De har tidigare gjort en "liten" resa genom Sverige.

– Favoritplatserna är Dalsland, Tjörn – och Sigtuna, säger Helene.

Från Manchester

Vi springer på Sam Taylor från Manchester i England utanför bokhandeln. Han har faktiskt flyttat hit – mycket tack vare flickvännen och Sigtunabon Lisa Renvall.

– Jag älskar Sigtuna. Människorna, byn och inte minst skogen intill. Jag gillar det särskilt på vintern, säger han.

Även om pandemin gjort att den utländska turismen inte helt ligger i nivå med hur det såg ut innan har turismen ökat i år jämfört med föregående år under samma period. Detta enligt en analys gjord av Tillväxtverket.

Under vintersäsongen, december till april, hade Sverige hela 243 procents ökning av inresta turister. Detta är ändå en minskning med 18 procent jämfört med 2019, innan pandemin.

Svenska turister

Men det är inte bara utländska turister som strosar på gågatan, beundrar rådhuset eller kollar in båtarna i hamnen. Här finns även turister från betydligt närmare håll. Vi springer på flanörer från Kista och minigolfare från både Knivsta och Upplands Väsby.

Michael Östlund, från Örsundsbro, är i Sigtuna med sonen Elton, 3, och resten av familjen, som hunnit i väg en bit bort.

– Vi tog båten hit för en utflykt. Det är jättemysigt att knalla runt här några timmar. Jag är själv uppvuxen på sjön och vi brukade åka till Sigtuna på utflykt när jag var liten. Nu är det dags för nästa generation.