Glassigt. Josef Dadoun och Rabin Edil från Årsta gör en dagsutflykt till Vaxholm varje sommar. Glassen och stämningen lockar. Foto: Louise Kristoffersson

Turisterna är tillbaka i Vaxholm

Efter restriktionerna har de utländska turisterna hittat tillbaka till Vaxholm. "Vi är nästan på 2019 års nivåer", säger turistchefen Mikaela Lodén.

  • Publicerad 16:49, 15 jul 2022

Statistiken från turistbyrån vid Rådhustorget talar sitt tydliga språk: under pandemiåren 2020 och 2021 kom runt 6 000 personer dit under juni månad. I juni i år dubblades antalet till 11 858.

De utländska besökarna ökar ännu mer. I juni 2020 var de endast 88 och i juni 2021 så få som 33. I juni 2022 sökte sig 1 296 besökare dit.

– Tyskar är en stor grupp och har varit störst sedan länge. Men vi ser också att fransmän ökar mycket, liksom spanjorer, danskar och engelsmän, säger Mikaela Lodén.

Det som lockar är skärgården, naturen och att Vaxholm är både pittoreskt och har ett stort utbud av restauranger och butiker.

Glassig tradition

I hamnen möter vi Jürgen Groschka med 20-årig dotter och hennes pojkvän.

Turistchefens Vaxholmstips

Bogesundslandet. Vandringsleder, naturupplevelser. "Kafé Parkvillan bakom Bogesunds slott ser ut som ett litet pepparkakshus."

Resarö paviljong på Resarö. Servering under sommaren. Också ett ställe man inte hittar till själv.

Historiska hus i Vaxholms stadskärna. Upptäck de gamla fiskarstugorna i Norrhamnen. På Ekudden ligger de klassiska grosshandlarvillorna med snickarglädje och pasteller.

Visa merVisa mindre

Turiststad. "Besöksnäringen är superviktig för Vaxholm. Det är tack vare den det finns så mycket butiker i stan", säger turistchefen Mikaela Lodén. Foto: Louise Kristoffersson

Familjen har hyrt stuga i Södertäljetrakten och som de flesta Vaxholmsturister besöker de stan över dagen.

– Min fru var här med en väninna innan pandemin och ville visa oss det här underbara stället, säger Jürgen Groschka, som driver ekobutiker hemma i Düsseldorf och inte vill vara med på bild.

Han beskriver Vaxholm som touristic, men är ändå mycket nöjd med sitt besök.

Som alltid hittar även svenska besökare hit.

Josef Dadoun och Rabin Edil från Årsta tog med sig sina motorcyklar på färjan från Värmdö. Under dagen har de kört båge på landsvägarna i Roslagen.

Nu sitter de i hamnen och dinglar med benen över kajkanten. De ser ut att må rätt bra i kvällssolen.

– Vi har som tradition att åka ut hit en gång om året och käka en glass, säger Josef.

Så varför Vaxholm?

– Det är bara att titta sig omkring, säger han och nickar mot de fullsatta uteserveringarna. Stämningen.

– Det är lite kontinentalt nästan, säger Rabbin. Folk är avslappnade och man hör måsarna. Det är väldigt mysigt, riktig sommar. Suveränt!

Tredagarsbesök. Ulla och Håkan Hedbjörk från Jönköping bor på Rindö vandrarhem. Nu vill de hitta till hembygdsgårdens kafé. Foto: Louise Kristoffersson

På Winbergs hörs hur livebandet soundcheckar. Det är premiär för deras allsångskvällar och kön ringlar sig lång till baren.

Ulla och Håkan Hedbjörk från Jönköping är på jakt efter en middagskrog.

– Det här verkar vara en semesterstad. Mysigt. Vi har varit på kastellet och gått runt i stan. Man ser mycket tyskar och danskar här, säger Ulla.

Vill ha fler under lågsäsong

Turistchefen skulle gärna se att de utländska besökarna blev ännu fler.

– De kommer i större utsträckning under för- och eftersäsong. De är viktiga för maj, september och början av oktober. Svenskarna reser mest under sommarlovet. Men vi vill förstås ha fler och längre säsonger i skärgården och vill gärna jobba också under höst och vinter.