– Herrlaget var uppe i näst högsta serien någon gång på 1980-talet och damlaget har aldrig varit det förut, säger Christer Sjögren, sportchef i Tureberg Basket.

Herrarna spelade i division 2 för bara ett par år sedan, men har avancerat raskt i seriesystemet och spelar nu i Superettan.

– Ja, det har gått snabbt. Och det är roligt för 8 av 14 spelare har Turebergsbakgrund. Basen är den duktiga årskullen med 00-killar som spelade final i ungdoms-SM på sin tid. För ett par år sedan kom fem av dem tillbaka efter att ha spelat i högsta serien. Ett gäng hemvändare, fast väldigt unga sådana, säger Christer Sjögren.

Målet att hänga kvar

Även damlaget, som spelar i Basketettan norra, består av egna produkter till stor del. Truppen är byggd kring tjejerna från 04/05-generationen, berättar Christer Sjögren.

– Nu när vi gick upp i ettan tog vi in lite nya spelare, vi behövde ha några äldre, men fortfarande är 13 av spelarna turebergare i grunden.

Ungt lag. Tureberg Baskets damer behöver vinna några matcher till för att säkra nytt kontrakt i Basketettan norra.

Ungt lag. Tureberg Baskets damer behöver vinna några matcher till för att säkra nytt kontrakt i Basketettan norra.

Nikolai Pregnan

Hur har det då gått för de båda nykomlingarna? Jo, inte så illa. Herrarna ligger trea i serien nu i juluppehållet, efter att ha vunnit nio av tolv matcher hittills. Damerna har haft det aningen tyngre och parkerar på nionde plats med fyra segrar på 14 matcher.

– Målsättningen den här säsongen är att hänga kvar. Det är mycket som är nytt för föreningen, det krävs en annan organisation nu och samtidigt ska vi ta hand om våra ungdomslag. Herrarna har i princip redan klarat målet. Damerna behöver vinna några matcher till, men det ser bra ut, säger Christer Sjögren.

Tufft nå nästa nivå

Att så småningom ta ytterligare kliv uppåt, till högsta serien, är inget som Tureberg Basket har funderat alltför mycket över ännu.

– Herrarnas serie, Superettan, är till för lag som har ambitionen att gå upp, men det är en heeeeelt annan sak att vara på den nivån. Vi är inte där på långa vägar ännu, varken med herr eller dam. Men kanske i en framtid, om vi lyckas bygga upp ett samarbete med näringslivet i Sollentuna.

Redan nu, i näst högsta serien, är kraven från Basketförbundet tuffare än under förra säsongen. Bland annat tvingades Tureberg Basket att flytta sina hemmamatcher till Sollentuna Sporthall A för att antalet åskådarplatser var för litet i lilla Töjnahallen.

– Man måste ha ordentlig fast läktare med 300–400 platser. Det har vi nu, och kommunen har hjälpt till jättebra med att uppgradera tekniken i A-hallen så att den håller måttet.

Har hemmapubliken ökat då?

– Ja, vi har faktiskt mer publik än i fjol, men det kan alltid bli bättre. Det är svårt att nå ut, säger Christer Sjögren.

Efter uppehållet inleder herrarna borta mot Huddinge den 8 januari medan damerna tar sig an Djurgården Basket, också det borta, den 13 januari.

Nästa chans att se Tureberg Basket hemma i sporthallen är den 14 januari då herrarna möter Wetterbygden och den 21 januari då damerna tar emot KFUM Umeå.