Tullen har avslöjat och utrett en gigantisk narkotikahärva som nu gått till åtal. Enligt Tullverket rör sig om över 800 kilo narkotika och deras utredning gör att man misstänker att det är Kurdiska rävens nätverk som ligger bakom.

– Att nysta upp en sådan här stor härva är ett bidrag i kampen mot de kriminella nätverk som ligger bakom de senaste årens våldsvåg. Här har Tullverket en viktig roll att spela, säger Kristian Johansson, chef på Tullverkets kriminalenhet öst, i ett pressmeddelande.

Kristian Johansson, chef Tullverkets kriminalenhet öst

Kristian Johansson, chef Tullverkets kriminalenhet öst

David Lagerlöf

Tullen inledde sitt spaningsarbete sent under sommaren i fjol. Tidigt fick man upp intresset för en lastbil och genom att följa denna så kunde personal från tullens kriminalenhet få kännedom om lokaler, lägenheter och personer som sedan varit i fokus för spanings- och utredningsarbetet.

Här gjordes beslagen

Beslagen som genomfördes gjordes i Danderyd, Kungsängen, Huddinge och Järna. 

Det rör sig om 603 kilo cannabis, 196 kilo amfetamin, 18 kilo kokain och två kilo kristall.

Därutöver beslagtogs över 50 000 narkotikaklassade tabletter, dels ecstasy (MDMA). Tullen uppskattar att värdet på gatan för den beslagtagna narkotikan uppgår till över 130 miljoner kronor.

Tullens utredning

– Ibland är det polisen som är utredare och ibland är det tullen. Tullen är framförallt utredare där man fokuserar på smugglingen. Polisen har inte varit involverad i utredningen av det här ärendet utan det här är tullens utredning med mig som förundersökningsledare, säger åklagaren Anna Stråth.

En 52-årig kvinna från Upplands-Bro är en av de misstänkta i utredningen. Hon har suttit häktad sedan december 2022. Under samma tidsperiod häktades även en 34-årig man skriven i kommunen.

52-åringens inblandning

Den 52-åriga kvinnan åtalas misstänkt för grovt narkotikabrott. Brottsligheten ska innefatta att hon förvarat narkotika på en adress i Upplands-Bro.

196 kilo amfetamin togs i beslag.

196 kilo amfetamin togs i beslag.

Tullverket

Hon åtalas för tre fall av grovt narkotikabrott. I ett vindsförråd i Upplands-Bro ska hon också förvarat närmare fem kilo cannabis.

Tjugo kilo narkotika

Den 34-åriga mannen från Upplands-Bro åtalas i två fall. Det rör sig om misstankar om grovt narkotikabrott och även synnerligen grovt narkotikabrott.

Fynd i Danderyd

En 56-årig man från Tyresö åtalas i samma utredning för synnerligen grovt narkotikabrott. Här handlar det om att han misstänks ha förvarat hundratals kilo narkotika i en lägenhet i Danderyds kommun.

Tyresömannnen åtalas också för att han ska ha mött upp 34-åringen från Upplands-Bro på en bensinmack i Danderyd och gett honom flera kilo kokain och cannabissharts.

– De är inte åtalade för att vara med i smugglingen. De är åtalade för att hantera och förvara narkotika, säger Anna Stråth, då hon beskriver de åtalade från Upplands-Bro och Tyresös roll i utredningen.

Smugglades in

Delar av narkotikan har smugglats i lastbil till Sverige från Spanien. Här har resan gått via Öresundsbron in i landet. Tullverket skriver: "Vid undersökning av lastbilen upptäcktes att lastbilens ena tank var ombyggd till ett mycket avancerat lönnutrymme. I lönnutrymmet låg ca 200 kilo cannabisharts."

Bränsletank med lönnutrymme. Här hittade tullen cirka 200 kilo cannabisharts.

Bränsletank med lönnutrymme. Här hittade tullen cirka 200 kilo cannabisharts.

Tullverket

Äldre man smugglade

Fyra andra män åtalas i samma ärende. Däribland en bosnisk man i 60-årsåldern som står åtalad för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Åklagaren påstår att det är han som kört nämnda lastbil in i landet.

Åtalade förnekar brott

Åklagaren Anna Stråth säger till Mitt i att samtliga åtalade förnekar brott. Hon tillägger att en av de åtalade dock skickat in en bevisuppgift till tingsrätten som hon tagit del av.

– Där får man uppfattningen om att han vidgår att han har transporterat cannabis men förnekar att han hade kännedom om att det också var kokain.

Huvudförhandlingen startade torsdagen den 14 september och beräknas att pågå under elva förhandlingsdagar. Enligt den plan som finns hos tingsrätten så ska den sista förhandlingsdagen äga rum den 5 oktober.