Höga priser. Stina Wallster, ägare av Triften i Täby säger att det är en tuff tid nu i och med de höga varupriserna. Foto: Mikael Andersson

Tufft läge efter pandemin

Pandemin är över men det är ingen lätt tid som väntar för egenföretagande krögare. Varor tar slut och priserna stiger samtidigt som få besöker Täby torg. "Man kämpar på" säger Stina från Triften.

  • Publicerad 16:30, 27 maj 2022

det är ändå Täbys mest centrala plats men få besöker den

Förra året fick Stina Wallster och Triften ta över en av de svarta boxarna på torget, i våras öppnade bageriet i Roslags Näsby och i julas en festvåning i Danderyd på Enebybergs gård.

Men det är svårt att få allt att rulla efter pandemin, då nya problem uppkommit.

– Marginalerna i vår bransch har alltid varit små, vi blir verkligen påverkade, säger Stina Wallster som äger Triften sedan 2016 då de slog upp portarna i Täby.

Råvarupriserna ökar

Kriget i Ukraina har gjort att priserna på varorna har ökat rejält och bristen på vissa varor är tydlig. De får vissa dagar helt tänka om.

– Vi får vara väldigt flexibla och speciellt när vi sätter menyerna. Tur är att vi har flera olika leverantörer och oftast löser det sig. Men prissättningen är jättesvår då vi har menyer med en prislista som ska vara densamma under en längre tid, säger hon.

Ibland blir det en minusaffär.

– Vi försöker få fram bra råvaror till rimligt pris, men ibland gör priserna att vi inte går inte i vinst, säger hon.

Svårt att få liv på torget

Samtidigt har det varit svårt att få igång verksamheten på Täby torg. Kommunen har under många år arbetet med att få liv på det relativt döda torget. I flera år fanns planer på att öppna upp de svarta boxarna– till restauranger och caféer. De fick bland annat byggas om.

Nu har äntligen The Public och Triften uteserveringar på plats. Men kunderna strömmar inte till platsen berättar Stina Wallster.

– I år kan man sitta både inne och ute, men det har tagit tid innan allt kom på plats och det är inte lätt att få folk att komma, säger hon.

Hon tror det delvis beror på att folk inte passerar torget som en naturlig väg.

– De normala gångvägarna är inte över torget, man går Biblioteksgången eller om man kommer med bilen så är man bara i Täby centrum.

När det aktiviteter eller en riktigt solig dag så kommer det fler människor säger hon.

– För att kaféet ska gå bra måste folk vilja vara här oftare, det är ändå Täbys mest centrala plats men få besöker den, säger hon.

En annan anledning till att det är lite folk kan bero på att det under lång tid varit en ganska öde på platsen säger hon.

– Torget har legat där under så lång tid utan att det funnits så mycket där att göra, säger hon.

Vad kan man göra åt problemet?

– Vi måste bli duktigare på att berätta att vi finns här. Torget blir en tryggare och trevligare plats att vara på om det är folk här, säger hon.

Foto: Mikael Andersson

Vilka är Triften?

Triften är ett Norrortföretag som startade 2016

Nu finns de på tre ställen i Täby och ett i Danderyd

Svårigheterna just nu är priserna och leveransen av varor samt att färre än de hoppades på hittar till Täby torg och den svarta boxen

Triften har både café men även catering till student och andra festligheter

Visa merVisa mindre