De egna barnens idrottande gjorde att Munsöbon Eva Groth började engagera sig i den lokala idrottsföreningen. Engagemanget bestod även när barnen slutade och pågår än.

– Jag har varit ordförande i drygt tio år och engagerad som ledare och styrelseledamot i 25 år minst. Innan dess hade jag barn i föreningen, säger hon.

Eva Groth ser tillbaka på en idrottsförening som blomstrade fram till 1990-talet och en bit in på 2000-talet. Då fanns gott om barn i flera olika åldersklasser: ungdomslag som spelade fotboll, basket och bordtennis.

Saknar levande landsbygd

Som ordförande ser hon nu en klubb som för en allt mer undanskymd tillvaro.

– Engagemanget bland medlemmar och föräldrar har försvunnit.

En mer levande landsbygd tror Eva Groth skulle öka engagemanget. Även om det minskat under lång tid ser hon beslutet att lägga ner årskurs 3-6 på Munsö skola som en bidragande orsak i närtid.

– Om man går i skola i tätorten väljer många att låta barnen ha sina idrotter även på Ekerö. Man rör sig ofta i samma områden så föräldrar till barn på Ekerö är engagerade nere på Ekerö, det är naturligt, säger hon.

I höst öppnar Munsö skola för årskurs tre igen och på sikt skulle det kunna ha positiv inverkan på föreningslivet, tror Eva Groth.

– Har vi en fungerande skola har vi större chans att nå fler barn och även föräldrars engagemang.

Hon lyfter även kommunala infrastruktursatsningar som något som hon saknar.

– Jag saknar en cykel- och gångväg. Det skulle underlätta för barn ta sig till Munsö skola där vi har aktiviteter i gymnastiksalen. Önskan är från Söderbybacken till skolan, men även från skolan till färjeläget. Då skulle vi kunna locka barn även från Adelsö. Adelsö IF har inte så mycket aktiviteter för barn.

Etablerade dialog

För Anders Gustafsson, ordförande i Värna Adelsö och Adelsö föreningsråd är situationen inte obekant.

– Mycket fokus läggs på centrala Ekerö, vilket jag också kan förstå eftersom det bor flest personer där, säger han.

Trots det upplever han att just föreningslivet på Adelsö har fått en god dialog med kommunen. Allt efter att frågan om försäljningen av hembygdsgården togs upp för några år sedan.

– Det öppnade för en dialog som egentligen har pågått i flera år. Vi har haft massor med samtal och bjudit hit politiker. Avståndet var längre för ett antal år sedan.

På Munsö har Eva Groth har varit med om storslagna fester när föreningen fyllt jämnt. 2023 firar klubben 100 år. Hon hoppas att det kan ge en lite skjuts i rätt riktning för verksamheten.

– Det har känts tungt. Det blir inte som när klubben fyllde 80 och 90, det jobbet mäktar vi inte med. Men vi gör en liten satsning och hoppas kunna ta tillvara lite engagemang på festen.

Vad skulle ni önska er från Ekerös politiker?

– Den stora önskan är att kommunpolitikerna engagerar sig mer i föreningslivet. Att de stöttar genom att vara coachande mot oss som förening, till exempel hjälper till med vilka bidrag vi kan söka. Kommunen är svår att nå, speciellt eftersom man inte har så mycket tid att kontakta dem.