Engagerad. I över 25 år har Eva Groth varit engagerad i Munsö IF. Nu är hon orolig för framtiden och tycker att engagemanget och politiska satsningar på föreningslivet saknas. Foto: Mikael Andersson

Tuff tillvaro som förening utanför Ekerös tätorter

Nästa år fyller Munsö IF 100 år. Men som idrottsförening utanför kommunens tätorter är tillvaron tuff. "Det känns som allt ska läggas i centralorten", säger Eva Groth, ordförande.

  • Publicerad 12:05, 27 maj 2022

De egna barnens idrottande gjorde att Munsöbon Eva Groth började engagera sig i den lokala idrottsföreningen. Engagemanget bestod även när barnen slutade och pågår än.

– Jag har varit ordförande i drygt tio år och engagerad som ledare och styrelseledamot i 25 år minst. Innan dess hade jag barn i föreningen, säger hon.

Eva Groth ser tillbaka på en idrottsförening som blomstrade fram till 1990-talet och en bit in på 2000-talet. Då fanns gott om barn i flera olika åldersklasser: ungdomslag som spelade fotboll, basket och bordtennis.

Saknar levande landsbygd

Som ordförande ser hon nu en klubb som för en allt mer undanskymd tillvaro.

– Engagemanget bland medlemmar och föräldrar har försvunnit.

En mer levande landsbygd tror Eva Groth skulle öka engagemanget. Även om det minskat under lång tid ser hon beslutet att lägga ner årskurs 3-6 på Munsö skola som en bidragande orsak i närtid.

– Om man går i skola i tätorten väljer många att låta barnen ha sina idrotter även på Ekerö. Man rör sig ofta i samma områden så föräldrar till barn på Ekerö är engagerade nere på Ekerö, det är naturligt, säger hon.

På gång. Badhuset på Träkvista IP ska stå klart nästa år. Så här såg bygget ut från ovan i april. Foto: Mikael Andersson

I höst öppnar Munsö skola för årskurs tre igen och på sikt skulle det kunna ha positiv inverkan på föreningslivet, tror Eva Groth.

– Har vi en fungerande skola har vi större chans att nå fler barn och även föräldrars engagemang.

Hon lyfter även kommunala infrastruktursatsningar som något som hon saknar.

– Jag saknar en cykel- och gångväg. Det skulle underlätta för barn ta sig till Munsö skola där vi har aktiviteter i gymnastiksalen. Önskan är från Söderbybacken till skolan, men även från skolan till färjeläget. Då skulle vi kunna locka barn även från Adelsö. Adelsö IF har inte så mycket aktiviteter för barn.

Anders Gustafsson, ordförande i Värna Adelsö och Adelsö föreningsråd. Foto: Privat

Nedläggningen av Munsö skola har förändrat mycket

Etablerade dialog

För Anders Gustafsson, ordförande i Värna Adelsö och Adelsö föreningsråd är situationen inte obekant.

– Mycket fokus läggs på centrala Ekerö, vilket jag också kan förstå eftersom det bor flest personer där, säger han.

Trots det upplever han att just föreningslivet på Adelsö har fått en god dialog med kommunen. Allt efter att frågan om försäljningen av hembygdsgården togs upp för några år sedan.

– Det öppnade för en dialog som egentligen har pågått i flera år. Vi har haft massor med samtal och bjudit hit politiker. Avståndet var längre för ett antal år sedan.

På Munsö har Eva Groth har varit med om storslagna fester när föreningen fyllt jämnt. 2023 firar klubben 100 år. Hon hoppas att det kan ge en lite skjuts i rätt riktning för verksamheten.

– Det har känts tungt. Det blir inte som när klubben fyllde 80 och 90, det jobbet mäktar vi inte med. Men vi gör en liten satsning och hoppas kunna ta tillvara lite engagemang på festen.

Vad skulle ni önska er från Ekerös politiker?

– Den stora önskan är att kommunpolitikerna engagerar sig mer i föreningslivet. Att de stöttar genom att vara coachande mot oss som förening, till exempel hjälper till med vilka bidrag vi kan söka. Kommunen är svår att nå, speciellt eftersom man inte har så mycket tid att kontakta dem.

Aktivitet. På Träkvista IP rör sig många barn och unga dagligen. Kommunens största förening Ekerö IK har mycket av sin verksamhet där. Foto: Mikael Andersson

Några pågående projekt som gynnar idrotten

Det stora projektet för idrott och motion som just nu byggs är simhallen, vid Träkvistavallen. Den väntas vara klar nästa år.

Parallellt planeras ett idrottstält vid Lidl-butiken. Det ska enligt planen öppnas till inomhussäsongen 2022.

I de två skolor som planeras på Bryggavägen och där Ekebyshovskolan ligger i dag ska även gymnastiksalar ingå, något som föreningslivet ska kunna dra nytta av.

De ska enligt kommunen öppna hösterminerna 2024 respektive 2025.

Visa merVisa mindre

Ödesveckor väntar för trattkantarellen på öarna

Nyheter Intensivt regn ställer till det Några sorter kom tidig i år. Men Mälaröarnas svampplockare kan behöva passa på om de gör några fynd. Vill vädergudarna annat kan det bli ont om svamp resten av hösten.måndag 3/10 17:01

Väktarnas nya uppgift: Släcka lampor

Nyheter Så ska det sparas på el i Stockholm För att klara av elkrisen i Stockholm i vinter ska ett paket av olika lösningar sättas in. Bland annat får väktare till uppgift att hålla koll på lampor som är tända i onödan.måndag 3/10 8:43

Berget i Stenhamra som byggde Stockholms gator

Nyheter Ett helt samhälle uppstod och försvann på några decennier 1884 köpte Stockholms stad ett berg i skogen på Färingsö för att bryta sten till stadens gator. I bergets skugga växte en hel värld upp. 50 år senare försvann den, lika snabbt som den dykt upp.fredag 30/9 15:22