Mitt i Sigtuna fortsätter sin valbevakning och denna vecka är det Centerpartiet som frågas ut. Centerpartiets gruppledare i Sigtuna, Gill Brodin, anser att trygghetsfrågan och klimatet är de stora ämnena.

– Vi behöver bredda vårt sätt att arbeta med frågor kopplade till invånarnas trygghet. Trygghet handlar om lag och ordning men det handlar också om effektivitet i förebyggande arbete, samarbetsformer mellan myndigheter, föräldraperspektivet, säger Gill Brodin.

Vill bilda allians

Det är redan klart att Centerpartiet kommer att ingå i den majoritet som i dag styr kommunen även efter nästa val. Något som de anser är positivt då partierna redan känner varandra och har påbörjat projekt de kan fullfölja även efter valet - om de får majoritet.

– Det är oundvikligt att vi under kommande mandatperiod fokuserar på hur Sigtuna kommun kan bidra konstruktivt och affärsmässigt i klimatfrågan, säger Gill Brodin.

Oppositionen har också ett ansvar

Skulle valresultatet bli så att Centerpartiet hamnar i opposition menar Gill Brodin att partiet ändå kommer att hålla en hög profil i deras kärnfrågor.

Att vara ett parti i opposition innebär att man också har ett ansvar att se till att skattepengarna används på rätt sätt menar hon.

– Arbetsmetoderna förändras i opposition men våra prioriteringar kvarstår i sin helhet. Sannolikt kommer vi att behöva fokusera på affärsmässighet, jämvikt mellan rättigheter och skyldigheter och fokus på det som genererar värde för kommuninnevånarna. Tillexempel för ordning och reda i såväl ekonomin som i att organisationen ska vara effektiv och serviceinriktad.

Det har varit ett turbulent år och mandatperiod med grova brott och framförallt en hotbild mot er lokalpolitiker. Hur tror du sånt påverkar engagemanget hos de förtroendevalda?

– Grunden i Centerpartiets politik är alla människors frihet och lika värde. Vi tror på människors förmåga att bestämma över sina liv och skapa sin egen framtid. Det är så vi tillsammans får hela landet och Sigtuna kommun att växa. Demokrati betyder folkstyre och systemet bygger delvis på enskilt politiskt engagemang. När politiker hotas och förföljs hotas också den demokratiska processen, säger hon.