Klättrar. Järfälla gör ett kliv från plats 279 till 260 i årets rankning. Till vänster barn- och ungdomsnämndens ordförande Nikoletta Jozsa (L). Foto: Privat/Mostphotos

Trots uppryckning: Fortsatt lågt betyg för Järfälla

Järfälla kommun klättrar i Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun 2020, men gör fortfarande relativt svagt ifrån sig. Av landets 290 kommuner hamnar Järfälla på plats 260.

  • Publicerad 17:11, 11 nov 2020

– Det är absolut inte bra. Målet är att Järfälla ska ha de bästa skolorna inom alla områden. Barn är framtiden och det viktigaste vi har, säger Nikoletta Jozsa (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, om placeringen.

Samtidigt har Järfälla alltså ryckt upp sig jämfört med i fjol: från plats 279 till 260. Nikoletta Jozsa gläds åt den positiva förändringen som hon menar är ett resultat av skolpersonalens, rektorernas och barn- och ungdomsförvaltningens hårda arbete.

– Man ser en svag uppåtriktad utveckling, vi är på rätt väg men behöver jobba ännu hårdare.

Tittar man närmare på mätningens tio kriterier klättrar Järfälla inom sju av dessa. Ett av dem är andelen godkända elever i årskurs nio, där kommunen tagit ett skutt från plats 184 till 128. Dessutom lyfter Lärarförbundet fram lärarlönerna och elevernas meritvärden som kommunens relativa styrkor.

Tappar i lärartäthet

En faktor som däremot drar ner Järfälla i Lärarförbundets rankning är lärartätheten; där har kommunen tappat tre placeringar sedan i fjol och ligger nu på plats 196 av 290. En annan är resurstilldelningen där kommunen emellertid klättrar något i år, från plats 276 till 272.

Nikoletta Jozsa hoppas att den höjda elevpengen i Alliansens budgetförslag ska bidra till att stärka Järfälla inom de områden där kommunen just nu inte går särskilt bra.

– Det ger underlag för rektorer att planera för både lärartäthet och elever. Trots corona kommer vi att behöva satsa på skolan, säger hon.

Inom förvaltningen pågår även ett, enligt Jozsa, "jättearbete" med att ta fram en verksamhetsplan för hur man ska arbeta systematiskt med skolan i Järfälla.

Bräcks av grannkommunerna

Bäst i länklassen är Danderyd på 56:e plats.

Järfälla placerar sig bättre än tre andra kommuner i länet: Nynäshamn (273), Norrtälje (278) och Haninge (287).

Samtliga grannkommuner rankas högre än Järfälla: Stockholm (100), Sollentuna (109), Upplands-Bro (175) och Upplands Väsby (245).

Högst av alla kommuner i riket rankas Övertorneå i Norrbotten (31:a plats i fjol).

Tierp i Uppsala län intar den föga smickrande jumboplaceringen 290 (288:e plats i fjol).

Ta del av hela rankningen på Lärarförbundets hemsida.

Visa merVisa mindre