– Nej, det är inte mer än 20–40 procent av resenärerna som har munskydd, och det är under rusningstid, säger Markus Nilsson.

Och han har bra koll för han är stationsvärd och sitter just den här dagen i spärren på Sollentuna stations norra uppgång.

Själv har Markus munskydd på sig, fast han sitter bakom plexiglas. Men bland de resenärer som hastar förbi spärren, på väg in eller ut från plattformen, är munskyddsbärarna i markant minoritet.

"Handlar om hänsyn"

Likadant ser det ut i bussköerna på busstorget utanför Arena Satelliten. 19-åriga Lea Eriksson sticker faktiskt ut en aning där hon står och väntar på sin buss med svart munskydd över halva ansiktet.

– Jag har haft det hela tiden, de har ju rekommenderat det så jag har valt att följa det. Men det är nog bara 20–30 procent som har munskydd. Jag märker ingen skillnad nu mot innan de skärpte rekommendationerna, säger hon.

Det var i början av januari som Smittskydd Stockholm gick ut med rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid. I förra veckan skärptes rekommendationen och det nya är att skydden ska bäras alla tider på dygnet, och det gäller för personer födda 2004 och tidigare.

– Det handlar om att visa hänsyn. Munskydden skyddar främst omgivningen, och det ska vara CE-märkta engångsmunskydd. Men de ersätter inte på något sätt övriga rekommendationer, som att hålla avstånd och stanna hemma vid minsta symtom, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén-Östlund.

Även i butik och på jobbet

Utöver i kollektivtrafiken är rekommendationen nu att munskydd ska bäras i butiken och även på jobbet ibland.

Detta trots att Folkhälsomyndigheten hela tiden sagt att nyttan med munskydd ute i samhället inte är tillräckligt bevisad.

Maria Rotzén Östlund menar dock att när nu smittspridningen ökat igen behöver man ta vara på alla möjligheter att stoppa den.

– Fokhälsomyndigheten har också sagt att när det inte går att undvika trängsel så kan munskydd vara bra. Munskydd kanske inte har så stor effekt, men det är helt ofarligt och om de har en liten effekt då vill vi ha den, säger hon.

Gillar tydlighet

SL välkomnar den nya rekommendationen från Smittskydd Stockholm.

– Den är tydlig. Då blir det inget snack om olika tider och dagar och det blir lättare att kommunicera rekommendationen till resenärerna, skriver Claes Keisu, pressansvarig vid trafikförvaltningen, i ett mejl till Mitt i.

Ingen kontroll

Eftersom det är just en rekommendation, och inte ett krav, finns det ingen kontrollfunktion. Det finns heller ingen möjlighet att avvisa resenärer på grund av trängsel, något som SL efterfrågat.

Men enligt den nya pandemilagen, som trädde i kraft i januari, kan regeringen vid behov tillfälligt ge huvudmän i kollektivtrafiken den möjligheten, uppger Keisu.

Behöver andas

För personalen i kollektivtrafiken gäller att de ska ha munskydd när det är nödvändigt.

"Biljettkontrollanter, ordningsvakter och annan personal som rör sig bland resenärer ska bära munskydd, men de behöver också andningspauser och få möjlighet att ta av sig munskyddet" skriver han.

Fåtal med skydd i centrum

Smittskydd Stockholm rekommenderar nu även munskydd i inomhus, i miljöer där man vistas en längre tid och det kan vara svårt att hålla avstånd, som i butiker och köpcentrum.

När Lokaltidningen Mitt i traskar genom Sollentuna centrum visar det sig dock att andelen med munskydd är ännu lägre där än i kollektivtrafiken. Mellan 5 och 10 procent av besökaran, inte mer, bär musnkydd i centrum.

Skolor undantas

Även på arbetsplatser ska munskydd bäras om arbetstagare befinner sig nära varandra under en längre tid.

Förskolor, grundskolor och gymnasieskolor är undantagna. Dock rekommenderas de vuxna i skolan att bära munskydd i situationer där de under en längre tid inte kan hålla avstånd.

Rekommendationen gäller fram till och med 23 mars.

Om antalet smittade minskar, tas rekommendationen bort då?

– Det vågar jag inte säga något om, det är för tidigt, säger Maria Rotzén Östlund.