Försenat. Totalt 21 lägenheter i åtta hus byggs med tillfälligt bygglov på Lisebergsvägen i Vendelsömalm. Byggherren Flexon arrenderar marken och bygger bostäderna, som man sedan ska hyra ut till kommunen. Foto: Privat

Trots försening – ingen ersättning från byggherren

Modulhusen i Vendesömalm är försenade och byggherren har inte följt bygglovet. Trots det har kommunen ännu inte begärt någon förseningsavgift. Däremot har kommunen betalat ut drygt två miljoner i ersättning till byggföretaget.

  • Publicerad 13:08, 11 nov 2021

Modulbostäderna i Vendelsömalm skulle stå klara för inflyttning i mars, men bygget försenades och inflyttningsdatumet flyttades fram till maj.

Men inga hyresgäster har flyttat in. Som Mitt i tidigare har berättat så har byggherren nekats slutbesked eftersom det beviljade bygglovet inte har följts. Flexon måste nu söka bygglov på nytt.

Stopp för omstridda bostäder – har inte byggt enligt bygglov

Trots förseningen från byggherren är det bara kommunen som hittills betalat ut ersättning till Flexon. Utbetalningen grundande man på kostnader som uppstod för Flexon till följd av det byggstopp som initierades av kommunen förra hösten.

Ingen förseningsavgift

Nu sex månader senare ifrågasätter Moderaternas Marietta de Pourbaix-Lundin varför inte kommunen börjat ta ut förseningsavgift från Flexon.

– När Flexon i våras påstod att kommunen låg bakom förseningen betalade kommunen ut 2,2 miljoner av skattebetalarnas pengar. Men trots skriftligt löfte från Flexon att bostäderna skulle stå klara i mitten av maj, så är de inte det. En ny bygglovsprocess tar dessutom lång tid. Har Haninge kommun börjat kräva Flexon på förseningsersättning?

Den frågan ställde hon till kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) på kommunfullmäktigesammanträdet i måndags.

– Nej, kommunen har ännu inte krävt Flexon på någon förseningsavgift. Jag tror att det är klokt att avvakta för att se hur lång förseningen blir. Men vi är tydliga med att man inte följt bygglov och därför måste söka nytt, sa Meeri Wasberg.

Marietta de Pourbaix-Lundin höll inte med om att det är rätt beslut att avvakta.

– Jag tycker inte att det är bra att vänta. Det kan bli så att Flexon går i konkurs och då får Haninge kommun ingenting.

Frågor kring husen skick

Samtidigt förs en diskussion kring vilket skick det är på husen. På mötet visade Marietta de Pourbaix-Lundin upp en bild på vad hon menar är ett fuktskadat hus.

Diskussion kring skick. Uppgifter om skadade hus har nått kommunen, och man vill nu att Flexon säkerställer att husen håller den kvalitet som lovats. Foto: Privat

– Det är tur i oturen att blir ett stopp nu. Jag utgår ifrån att kommunen inte vill hamna i en mögelskandal med ohälsa för folk som ska bo där, säger hon.

Meeri Wasberg menar att när det gäller det byggtekniska så är det den som bygger som ska säkerställa att det håller en bra kvalitet, och att kommunen just nu för diskussioner med Flexon om det.

– Vi har också nåtts av uppgifterna, men kommunen kanske inte ska gå in och just nu ha uppfattningar om hur man ska lösa det byggtekniska. Det förutsätter vi att byggföretaget gör och att de bostäder som Flexon så småningom levererar är av god kvalitet, säger hon.

Enligt Mats Lindgren, talesperson för Flexon, stämmer inte uppgifterna om att husen ska vara mögelskadade.

– Vi använder en helt ny byggteknik, med isolering av återvunnet glas vilket inte kan generera fukt och mögel, säger han.

Modulbostäderna

Modulbostäderna, totalt 21 lägenheter i åtta hus, byggs med tillfälligt bygglov och ska efter 10-15 år tas bort från ängen.

Flexon arrenderar marken och bygger bostäderna, som sedan hyrs ut till kommunen.

Bostäderna skulle ha tagits i bruk i december förra året, men blev försenade på grund av byggstopp. Inflytt sattes då till mars och därefter maj, men byggherren har inte fått slutbesked för att det inte har byggts enligt bygglovet.

Källa: Haninge kommun

Visa merVisa mindre