Klockan är strax före sex i Tyresös slitna ishall och förutom den stora ismaskinen som är inne på sitt sista varv över rinken så ekar hallen tom.

Så lät det inte under förra fredagen när hemmalaget Hanvikens SK spelade sin sista match i serien mot Segeltorps IF. En måstematch som slutade i succé när laget vann med 7–1.

Och från herrarnas omklädningsrum hörs nu glada röster blandat med munter julmusik.

– Det var väldigt nervöst men jävligt kul. Mycket folk på läktarna och lite av en folkfest när vi vann, säger backen Pelle Carlsson och känner på det tejpade bladet på sin hockeyklubba.

Han är lagkapten och har gjort över 200 matcher för Tyresö Hanviken. Vinsten betyder att laget är top 5 i Hockeyettan Östra och därmed vidare till Allettan Norra. I år är det tredje året i rad.

Klubbkänsla. Både knoppen och bladet på hockeyklubban tejpas för bättre grepp, skydd och kontakt med pucken.

Klubbkänsla. Både knoppen och bladet på hockeyklubban tejpas för bättre grepp, skydd och kontakt med pucken.

Julia Wide

– Det var lite av en tyngd som släppte från axlarna. Vi började serien svagt vilket satte oss i ett dåligt läge för resten av säsongen, säger den andra backen Ludvig Georgsson.

Stockholms största hockeyklubb

Efter en tuff start med tre raka förluster kom den före detta elithockeyspelaren och AIK-profilen Anders Gozzi in som assisterande tränare i laget. Sedan dess har det sakta men säkert gått uppåt i resultattabellen.

– Allettan har alltid varit målet och som klubb har man verkligen tagit steg i rätt riktning. I de bästa stunderna spelar man en bra, effektiv ishockey. Men vi är lite för ojämna. Den lägsta nivån måste man få upp, säger han.

Tyresö Hanviken Hockey är Stockholms största hockeyklubb sett till antalet medlemmar och den fjärde största i Sverige. Men laget har länge rankats som underdogs och inte direkt varit några att räkna med.

– Dels har klubben ingen historia i division 1, utan det är under de senaste åren som man har etablerat sig i serien. Dels har det varit mycket nytt denna säsong när en stark stomme som drivit laget framåt slutade. Många trodde inte på Tyresö i år, säger Anders Gozzi.

Nykomling. Den före detta elithockeyspelaren Anders Gozzi är assisterande tränare.

Nykomling. Den före detta elithockeyspelaren Anders Gozzi är assisterande tränare.

Julia Wide

Tidigare år i Allettan har de hamnat på bottenplats 10 och 9. Men i år satsar klubben på nya höjder.

– Nu vill vi ta oss längre och siktar på top 6, vilket innebär slutspelshockey, säger forwarden och assisterande lagkaptenen Alexander Karlsson.

Vad är chanserna på Allsvenskan?

– Man behöver vara realistisk och andra lag har helt andra förutsättningar och resurser. Men det har varit en snabb resa från bottenlag till division 1 så ingenting är omöjligt, säger Ludvig Georgsson.

– Vi ska sikta högt, men det är väldigt svårt att gå upp i Allsvenskan. Vi är ett ungt, nytt lag, och bara den här chansen att spela i Allettan är bra för våra spelare. Vi har satt oss själva på hockeysveriges karta, säger Pelle Carlsson.

Fokus på fart

Snart ska truppen kliva ut på isen för kvällens träning. Inför säsongsstart den 28 december tränar laget som vanligt sex dagar i veckan både på is och i fyssalen. Men innan dess ska det också hinnas med lite julledighet.

Anders Gozzi är redan ute på isen och har börjat förbereda uppvärmingen. En övning där flera spelare ska ta sig förbi varandra med puck utan att krocka.

– Idag är det fullt fokus på fart, säger han.

Ludvig Georgsson tar av sig skydden på skridskorna.

– Formen känns bra. Vi är ett drivet lag där alla alltid vill bli bättre. Vi kör på hårt nu och går in i Allettan med en bra känsla, säger han innan han far iväg på isen.

Backen Ludvig Georgsson.

Backen Ludvig Georgsson.

Julia Wide

Tyresö ishall. Hanvikens SK tränar sex dagar i veckan. Idag är det fokus på fart.

Tyresö ishall. Hanvikens SK tränar sex dagar i veckan. Idag är det fokus på fart.

Julia Wide