Välkommen

Välkommen till Välkommen! Inte den lilla gatsnutten till höger vid infarten till Björlanda Kile, utan Platsen! Välkommen är som vi alla vet en interjektion som används för att "få en annan individ eller institution att känna sig väl till mods i en ny situation eller vid ett nytt ställe". Ett nytt ställe lär Välkommen vara för de flesta, men redan här krackelerar namnet på platsen i sin egentliga betydelse. Välkommen är nämligen ett skyddsområde, ett före detta militärt område och inte minst resterna av ett gammalt skjutfält. Vilket i praktiken innebär att hela halvön är explosiv. En uppsjö av varningsskyltar påpekar att beträdandet av området sker på egen risk, att det är förenat med livsfara och att oexploderad ammunition kan finnas kvar i mark och vatten, samtidigt som det finstilta uppger ett förbud mot tillträde utan tillstånd. Så med tillstånd är det alltså okej? Det är så att man smäller av…

Här frågar sig vän av ordning varför ingen – ansvarig militär eller Göteborgs stad – tar på sig att städa upp så att allmänheten får tillgång till detta fantastiska, välkomnande friluftsområde? Under taggen #pekapåvälkommen förenas vi därför i en gemensam protest på sociala medier. Go wild!

Var: Björlanda strand. Om du kan ta dig till Björlanda och den trevliga badplatsen så är du nära. Fortsätt till fots i halvcirklen förbi småbåtshamnen och följ kustlinjen rakt nordväst längs Björlanda Kile. När du är framme vid den norra vågbrytaren, alltså piren, kan du fundera på om det är värt att fortsätta eller inte. Förbjudet är oavsett.

Jämmer. Ljudlig klagan, vanligen utdragen.

Jämmer. Ljudlig klagan, vanligen utdragen.

Magnus Johansson

Jämmerberget

Om man bara hittar hit så kan man gå och jämra sig ordentligt. Om inte annat över det enkla faktum att man aldrig någonsin kommer att ha råd eller möjlighet att bo på Clarebergs herrgård som ståtligt huserar på andra sidan bäcken som flyter genom landskapet. Och för TikTok-generationen som inte har den blekaste vad jämmer är så är det alltså en "ljudlig klagan, vanligen utdragen".

En gång för 8000 år sedan var Jämmerberget havsbotten. Nu är det 100 meter över havet med schysst utsikt över jordbrukslandskapen runt om. På sluttningarna finns gamla stengärdsgårdar, spår av terrassodlingar, husgrunder och en mängd olika träd – allt från bok och gran till ek och blommande körsbärsträd.

Som om inte det vore nog, och bara därför att, döper vi nu den frodiga bäckravinen till Jämmerdalen. Helt logiskt.

Var: Styr kosan mot Hisings Kärra, Nortagenevägen och längst norr in på Prilyckegatan så har du Jämmerberget på vänstersidan.

Road To Hell. Mitt i den lantliga idyllen Västra Låssby.

Road To Hell. Mitt i den lantliga idyllen Västra Låssby.

Magnus Johansson

Road To Hell

I en liten pittoresk landsortsidyll i närheten av Västra Låssby i Torslanda ligger den, vägen som vissa aktivt väljer, medan andra skyr den med livslång rädsla – the Road to Hell. Wohoho! Men vågar man sig bara förbi skylten väntar ett fantastiskt naturlandskap med snåriga skogspartier och bohuslänska klipphällar. Och ett herrans aktivt djurliv. Här har nämligen 14 dammar anlagts under det senaste året för att ta hand om det rödlistade djurlivet som flyttats från Volvo för att ge plats för den planerade batterifabriken.

Så håll ögon och öron öppna efter drygt 3 500 groddjur, grodor, paddor och salamandrar, 80-talet kräldjur, kopparödlor, skogsödlor och lite mindre snokar, samt en hasselsnok. För att inte tala om alla ätliga grodor som hoppar omkring på dammkanterna.

Den gröna franska grodan kom till Västra Låssby för cirka 50 år sedan då en mindre nogräknad Torslandsbo tog med sig ett antal exemplar hem till Göteborg. Smaklig spis!

Var: Västra Låssby, avfart Innegårdsvägen, längs Kongahällavägen, mitt i mellan Lilleby och Kvisljungeby.