I höst öppnar Järva gymnasium i Tensta gymnasiums gamla lokaler, och just nu pågår renoveringar för fullt på platsen.

Tidigare har Mitt i rapporterat om att skolan kommer ha fem linjer: Samhälle, samhälle-beteende, natur, teknik och ekonomi.

Nu kommer beskedet att eleverna kommer kunna söka ytterligare inriktningar utöver sin linje: Basket, fotboll och e-sport.

– Det här är en satsning vi gör för att främja sport och hälsa, men också koncentration och fokus. I längden blir det en satsning på demokratin och allas möjlighet att utöva en sport på hög nivå. Eleverna kommer gå sin vanliga klass och läsa sin vanliga linje, men också kunna söka den extrainriktning man vill ha, om man vill ha någon, säger Iman Ehsani, rektor på Järva gymnasium.

Iman Ehsani, rektor på nya Järva Gymnasium.

Iman Ehsani, rektor på nya Järva Gymnasium.

Mikael Andersson

Sker i samarbete

Basketinriktningen kommer ske i ett samarbete med Järvabaserade basketklubben Vision Generation Boll, VGB, som är väldigt framgångsrika i området. Man kommer främst hålla till i Tensta sim- och idrottshall.

Träningarna kommer mestadels förläggas på morgnarna.

– Det är för att främja puls, vilket hjälper med fokus och koncentration under dagen sedan, säger Iman Ehsani.

Fotbollsinriktningen kommer också ske i samarbete med en förening. Vilken är inte helt klart än, men dialoger pågår.

Även inom e-sporten letar skolan nu samarbetsaktörer.

– Det är många av mina elever genom åren som varit intresserade av e-sport och duktiga på det, men inte hittat rätt plattform eller instans för att få hjälp med sitt intresse. Ofta är det bara kortare kurser. Hos oss kommer man kunna bedriva e-sport långsiktigt, under hela sin gymnasietid, säger Iman Ehsani.

Olika nivåer

I höst kommer eleverna kunna söka sportinriktningarna när de redan börjat på skolan, men sedan är planen att man ska kunna söka in med sin inriktning direkt.

Förhoppningen är att det ska bli en NIU, nationellt godkänd idrottsutbildning, till nästa år.

– Vi kommer förmodligen ha två olika serier i både fotboll och basket. En för de som elitsatsar och en för de som utövar sporten lite mer amatörmässigt. Till NIU kommer man behöva provspela, och så får en tränare utse vilka som platsar. Men för den lite lägre nivån behöver man inte var skicklig, vi kommer samarbeta med Korpen också, säger Iman Ehsani.

Målet är att ge ungdomar i Järva, där både basketen och fotbollen är dominerande sporter, möjlighet att kombinera utbildning och utövandet av sin idrott på elitnivå.

– Det här innebär att våra elever kommer kunna satsa fullt ut på sina idrottskarriärer samtidigt som de får med sig en högkvalitativ utbildning där de når sina akademiska mål, säger Iman Ehsani.