Botica

Portugisisk fusion med tillhörande vinbar har spikats upp på stans matkarta. Krögaren Pedro Passinhas har jobbat på flerstjärniga Michelinkrogar som The Fat Duck och Le Gavroche i London men flyttade med familjen till Gärdet för några år sedan och har nu öppnat Botica på Jacobs Torg 3 tillsammans med kocken Paulo Brandao.

– Det saknades något annat än det det traditionellt franska, italienska eller japanska i stan, säger Pedro Passinhas.

Att fritera med tempura-teknik var något portugiserna tog med sig till Japan under 1500-talet.

Att fritera med tempura-teknik var något portugiserna tog med sig till Japan under 1500-talet.

Botica

Influenserna kommer bland annat från Brasilien, Goa, Mocambique och Macau. Gäster kan sitta ner vid en bardisk och prata med kocken bakom den stora kolgrillen med öppen eld eller ha ett eget bord. Konceptet med petiscos, ett slags tapas, bygger på mellan- och huvudrätter att dela på.

– Är ni ett par på första dejten kan ni sitta vid disken och ha en bra isbrytare! Man ska få en känsla av fine dining utan det där pretentiösa.

Det serveras allt från torsk och fint friterad bläckfisk till kammussla med sobrasada, biff eller fläskkotletter och vegetariskt. Priset för en lunch ligger på runt 160 kronor, och 600–700 för en middag, exklusive öl eller något av de många portugisiska vinerna.

Noorm

Bakom baren finns en något hemlig bar på Noorm.

Bakom baren finns en något hemlig bar på Noorm.

Noorm

I norra änden av Norrtulls-gatan har Björn Eriksson öppnat ännu en krog i Vasa-stan. Han grundande bland annat Cliff Barnes längre ner på gatan som han nyligen sålde och startade Noorm.

– Jag hade tänkt ta det lite lugnare men klarar inte av att vara helt ledig. Planen är att driva den skönaste kvarterskrogen i norra Vasastan. Det ska alltid hända grejer!

En av Noorms förrätter är potatisdonut med löjrom.

En av Noorms förrätter är potatisdonut med löjrom.

Noorm

Här blir det allt från husmanskost och råbiff till grisfester och New Orleans--inspirerade skaldjursfester. En lunch går på omkring 150 kronor och en middag runt 500 med dryck, beroende på hur man navigerar mellan mellan- och huvudrätter.

– Den kan bli en schlager- eller rockbar på fredagskvällarna. Den är inte hemlig men man måste veta hur man tar sig in.

Noema

Krögaren Joakim Erlandsson på Noema. Namnet är likt världsrestaurangen Noma men idén kommer från en av delägarna efter att han varit på en resa till Grekland, enligt Erlandsson.

Krögaren Joakim Erlandsson på Noema. Namnet är likt världsrestaurangen Noma men idén kommer från en av delägarna efter att han varit på en resa till Grekland, enligt Erlandsson.

Lisen Gellerstedt

Det klassiska Wallenstam-huset har fått en stor restaurang med glimmer av champagne. Sommartid även med en stor uteservering på torget i korsningen mellan Birger Jarlsgatan och Rådmansgatan.

– Vi har mycket egen-hängmörat kött. Men det är även många mellanrätter från världens alla hörn, säger krögaren Joakim Er-landsson.

Det kan dyka upp blodpudding på menyn ena dagen, och wok den andra. Rätterna med allt från hummus till fisk och grillat kött är tänkta för ett sällskap att dela på.

En lunch kan kosta 195 kronor och uppåt, för- och mellanrätter mellan 125 och 315, och varmrätter runt 300 och uppåt. Köttdetal-jerna går på allt mellan 235 och 4000 kronor.

– Tanken är att man ska kunna sitta länge och ha det gott. Man kan ta en AW och vara ganska säker på att på att få en plats.

Menyn är full av olika mellanrätter från hela världen.

Menyn är full av olika mellanrätter från hela världen.

Lisen Gellerstedt