För några år sedan fick kommunen ta över ansvaret för 14 grusplaner som anlades i Vallentunas bostadsområden på 60-talet.

Planerna har med åren blivit slitna och används inte till spontanidrott så som ursprungligen var tänkt. Och i dag vill kommunen gärna att fler än bollkickande killar ska ha glädje av dem.

Samtidigt har områdena där grusplanerna ligger förändrats och det behövdes ett omtag.

– Det har blivit tradition att alltid ha en grusplan. Men vi har inte alltid en tanke om vad vi ska göra med den i dag, sa Mir Grebäck von Melen, utvecklingsledare på fritidsförvaltningen, till Mitt i Vallentuna för ett par år sedan.

Tre planer som ska förnyas valdes ut: vid Musseronvägen, Smultronvägen och i Dragonvreten.

I samarbete med SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, gick kommunen ut och frågade grannar, barn och unga om vad de skulle önska sig där.

Det visade sig att planerna uppfattades som otrygga och därför ska planerna nu få belysning med solcellsdrivna lampor och staketen ska lagas. Där det vuxit sly ska det röjas och hela eller delar av planerna får konstgräs, som ska kunna användas till mer än bara fotboll.

– Ett av de mål vi hoppas uppnå är att fler tjejer ska kunna röra på sig, säger Ylva Mozis, L, ordförande i fritidsnämnden.

Ylva Mozis, L, ordförande i fritidsnämnden.

Ylva Mozis, L, ordförande i fritidsnämnden.

Pressbild

En förhoppning är också att förskolorna i närheten ska få mer användning av planerna.

Nu har fritidsnämnden bestämt att lägga 2,5 miljoner på de tre planerna.

Arbetena sätter igång när tjälen gått ur jorden och de tre planerna ska bli klara under året.

Därefter ska kommunen rusta upp planerna vid Bergvägen (Rickeby), Kullaberg (Solgårdsgärde), Bylevägen (Kragsta) Ljungvägen (Snapptuna, eventuellt) och Kragstalunds station (vid Vittraskolan)

Tre planer ska avvecklas: Ekebyplanen, Takpannevägen och Skvadronvägen.