Stämt träff. Den då 15-åriga flickan ska ha stämt träff med en av de åtalade flickorna vid Barkarby station innan misshandeln skedde i november. Foto: Mikael Andersson

Tre flickor dömda för människorov

Tre tonårsflickor har dömts för människorov och grov misshandel. De förde bort en flicka och misshandlade henne grovt. Avundsjuka var motivet, enligt åklagaren.

  • Publicerad 13:54, 15 jul 2022

Jag kan specificera det till ett par timmar.

Det var i november 2020 som den drabbade flickan hade stämt träff med en av de åtalade i Barkarby. Utanför en matbutik blev flickan, som då var 15 år, omringad av flera personer.

Hon blev kvarhållen mot sin vilja och misshandlades med sparkar och slag. Hon blev dessutom bränd i ansiktet med en cigarett och fick läsk hälld över sig.

Efter en stund anslöt ytterligare ett par flickor som släpade henne till butikens baksida. Där fortsatte misshandeln med knytnävsslag mot huvud och kropp.

Angriparna hoppade också på flickans huvud när hon låg på marken, tog tag om hennes hår och bankade huvudet mot en stock.

De filmade även misshandeln och hotade att sprida filmerna om flickan gick till polisen.

Misshandeln avbröts när en kvinna kom till undsättning.

Åklagaren bedömde misshandeln som grov då flera gärningspersoner deltog och då den var mycket utdragen.

– Jag kan specificera det till ett par timmar, har åklagaren Johanna Strid tidigare sagt till Lokaltidningen Mitt i.

Tre flickor åtalades i juni för människorov, grov misshandel och övergrepp i rättssak. Två av dem förnekade brott medan den tredje medgav grov misshandel men nekade till de två andra åtalspunkterna.

Tingsrätten bedömde emellertid offrets berättelse som mycket trovärdig. Dessutom fanns bevis bland annat i form av filmer från matbutikens kameror och från de tilltalades mobiltelefoner plus vittnesmål från flera utomstående personer.

Därför dömdes alla tre flickorna på alla tre åtalspunkterna i Attunda tingsrätt.

Mildare straff för unga

Straffvärdet för den samlade brottsligheten är drygt fem års fängelse, men sätts ner på grund av den tid som har gått sedan gärningen. Dessutom var gärningspersonerna unga.

Flickan som erkänt grov misshandel var 15 år vid brottstillfället och dömdes till ungdomsvård och 150 timmars ungdomstjänst.

De två andra flickorna var 16 år och dömdes båda till tio månaders sluten ungdomsvård.

Dessutom ska de tre dömda tillsammans betala 137 000 kronor i skadestånd till flickan de angrep.