Det var sent på kvällen torsdagen 14 september i fjol som ett radhus i Jordbro besköts med flera skott. De boende ringde själva till polisen. Flera polispatruller kallades till platsen där vittnen ska ha sett två yngre personer springa från platsen.

Efter en omfattande polisinsats greps två tonårspojkar. Pojkarna ska ha varit utrustade med tre skarpladdade vapen varav två har använts för att avfyra minst nio skott mot bostaden.

Den äldre pojken häktades senare och även en man i 20-årsåldern häktades dagen därpå. De båda var hemmahörande på Lidingö. Den yngre pojken frihetsberövades inte då han var under 15 år. I oktober i fjol häktades även ytterligare en man i 20-årsåldern, hemmahörande i västerort, misstänkt för inblandning i mordförsöket.

En av de revolvrar som påträffades i närheten av radhuset.

En av de revolvrar som påträffades i närheten av radhuset.

Polisens förundersökningsprotokoll

Planerades i krypterade chattar

Ingen person skadades under skottlossningen men enligt förundersökningsprotokollet ska måltavlan ha varit en man som enligt polisen bedöms ingå i ett kriminellt nätverk med kopplingar till adressen. Mannen tros ha befunnit sig utomlands när skottlossningen inträffade.

Nu har åtal väckts mot de tre inblandade som är straffmyndiga. Enligt åtalet ska de fyra ha planerat handlingen i krypterade chattar. Bland annat skickar mannen i 20-årsåldern från Lidingö ett meddelande tidigare samma dag där han ger instruktioner. "Grabbar så många ni kan ta som möjligt! Inga barn bara" skriver han.

De två pojkarna ska ha varit de som utförde skottlossningen medan mannen i 20-årsåldern från Lidingö ska ha rekryterat dem. Han ska även ha gett instruktioner om hur de ska gå tillväga. Den andra mannen misstänks bland annat ha hämtat flyktbil och vapen till platsen där han mött upp pojkarna.

Samtliga tre är åtalade för försök till mord. De två männen i 20-årsåldern är även åtalade för involverande av minderårig i brottslighet medan den äldre tonåringen och den ena mannen åtalas för grovt vapenbrott.

Samtliga nekar till brottsmisstankarna. Huvudförhandlingen förväntas pågå mellan 6 och 21 mars.