Den 19 augusti förra året fick polisen in ett larm om ett misstänkt föremål utanför en port i Jakobsberg. Det hittades ett stenkast från en populär lekplats och Nationella bombskyddet skickades dit för att desarmera föremålet, vilket framgår i en dom från Attunda tingsrätt.

Kopplades med elkabel

I polisens utredning stod det klart att det var 1,3 kilo dynamits som hittades. Sprängmedlet var kopplat till ett motorcykelbatteri via en tjugo meter lång elkabel. Enligt analysen av bomben kunde den ha orsakat omfattande skador på fastigheten och de människor som befunnit sig på de två nedersta våningarna svävade i direkt livsfara.

Men bomben gick inte av.

Dna-träff på batteriet

Enligt analysen av bomben berodde det på att kablarna som hade kopplats mellan batteriet och elsprängkapslarna hade för högt motstånd för ge sprängkapslarna tillräcklig ström.

På batteriet fick polisen en dna-träff på en minderårig pojke. Genom gps-data i pojkens telefon kunde polisen se att pojken befunnit sig i närheten av platsen vid tiden då bomben skulle ha placerats ut. I telefonen hittade polisen även en skärmavbild på den aktuella adressen.

Nationella bombskyddet kallades ut till en adress i Järfälla i fjol. Där hittades 1,3 kilo dynamit utanför en port.

Nationella bombskyddet kallades ut till en adress i Järfälla i fjol. Där hittades 1,3 kilo dynamit utanför en port.

Polisen

Ingen koppling

Pojken har ingen koppling till Järfälla utan är bosatt i en annan del av Sverige.

En månad tidigare hade polisen i hans hemkommun beslagtagit narkotika av pojken. Polisen gjorde en orosanmälan eftersom de befarade att han kunde hamna i skuld och tvingas utförda dåd. En vecka senare fick de veta av Stockholmspolisen att pojken var misstänkt för bomben i Järfälla.

– Tyvärr är det ofta så att vi ser många unga utförare, ofta i 15- till 17-årsåldern, för anstiftarna vet att de under 18 inte får fängelse, säger åklagaren Rickard Wahlqvist.

I det här målet har ingen anstiftare åtalats men Rickard Wahlqvist menar att det är osannlikt att pojken själv skulle ha kommit på det hela.

– Det finns säkert en uppdragsgivare, men ingen som han ville namnge, säger han.

Huruvida utplacerandet av bomben faktiskt var ett sätt att betala av en skuld framgår inte i domen eller i förundersökningen.

– Hur det var i det här fallet kan jag inte uttala mig om, men jag har en känsla av att det tidigare var vanligare att puckla på den som var skyldig en pengar, nu är det mer vanligt att skulden till ett uppdrag man ska utföra. Det är en skrämmande utveckling, säger Rickard Wahlqvist.

Nekar inblandning

Pojken själv nekar till inblandning och har sagt att han åkt till Stockholm som en slags "roadtrip". Hans förklaring till dna-spåret var att han under en kisspaus vid en bensinmack hittat ett föremål i en påse som han rörde vid men sedan lämnade.

Domen överklagad

Tingsrätten menar att berättelsen är osannolik och pojken döms för försök till allmänfarlig ödeläggelse med påföljden ungdomsvård.

Mitt i har sökt pojkens advokat som inte vill ge några kommentarer.

Domen har överklagats av pojkens försvarare och ska upp i hovrätten den 17 april.