På söndag, den första november, drar padelspelandet igång inne i Globen och suget efter att få racketsporta i den anrika arenan har varit stort, enligt arrangören. Alla pass till premiärveckan är bokade.

– De första tiderna försvann på några timmar. Hela första veckan är knökfull men från och med 26 november öppnar vi kontinuerligt upp för bokning av nya tider två veckor framåt i tiden, säger Frida Höök, en av delägarna i Golben Padel.

https://www.mitti.se/nyheter/tv-profilen-hyllar-padelhall-i-globen/reptjs!tYSdXhlH5Uku8YamLaNJbA/

Det är det privatägda bolaget Stockholm Live som hyr ut arenan som ekat tom sen början av mars. Hur mycket bolaget, som i vanliga fall driver evenemangsverksamheten i Globen, Hovet, Annexet, Tele2 och Friends arena, får in på padeln vill man inte uppge. Klart är att det är ett litet plåster på ett stort blödande sår.

– Det här är ett evenemanag. I vanliga fall har vi 300 om året. Det säger något om hur illa det är, säger Daniel Stålbo, marknadsdirektör på Stockholm Live.

Inga betalda hyror sen i mars

Och arenaägaren SGA fastigheter, som ägs av staden genom moderbolaget Stockholms Stadshus AB, kammar hem noll på padelspelandet.

För att Stockholm Live ska behöva betala hyra krävs nämligen högre intäkter än vad padeln genererar, uppger SGA:s vd Mats Viker. Sen den 11 mars har Stockholm Live inte betalat något alls i hyra till SGA, eftersom de inte haft några intäkter.

– Vi tycker det är jättebra att vår hyresgäst lyckat få in ett evenemang såsom padel och att Stockholmarna får möjlighet att få utöva den sporten på Globens golv. Det innebär dessutom intäkter till vår hyresgäst, vilket är bra. Men det finns en bas i deras omsättning som de måste över innan de behöver betala hyra. De här intäkterna gör inte att de kommer över den basen, säger Mats Viker.

Stora förluster för staden

De tomma arenorna betyder alltså tunga förluster för SGA. I år hade bolaget budgeterat för ett minusresultat på 113 miljoner. På grund av pandemin drar de röda siffrorna iväg. Enligt bolagets prognos för 2020 väntas förlusterna bli 40 procent högre än väntat. Det betyder en förlust på 158 miljoner i år, 44,5 miljoner mer än beräknat.

Hur hanterar ni förlusterna?

– Vi får koncernbidrag utav koncernmodern Stockholms Stadshus AB.

Så det är skattebetalarna som får ta den här smällen?

– Ja, så är det, säger Mats Viker.

Stockholms Stadshus AB, som ägs av staden, understryker dock att SGA:s förluster täcks av vinster som görs i andra bolag i koncernen, till exempel av fiberbolaget Stokab och Stockholm parkering. Det är alltså inte skattepengar som direkt går till SGA.

Däremot innebär de utblivna hyrorna indirekt en förlust för hela staden, eftersom det drar ner koncernens plusresultat. Det är vinster som delvis delas ut till staden och som kan användas till verksamheter som annars bekostas av skattebetalarna.