Mannen dömdes nyligen i Södertörns tingsrätt. Foto: Mostphotos

Togs för rattfylla – knöts till sju år gammal våldtäkt

En man DNA-topsades förra året efter att ha kört rattfull i Tyresö. Nu har han dömts för en sju år gammal våldtäkt i Västerhaninge.

  • Publicerad 18:40, 23 okt 2020

Förra hösten körde mannen, som är i 40-årsåldern, bil rattfull utan giltigt körkort i Tyresö. Han körde på en brevlåda och ner i ett dike.

Han dna-topsades efter händelsen, vilket gav träff i polisens register.

Mannen dömdes nyligen i tingsrätten för en våldtäkt i Västerhaninge 2013.

– Detta exempel visar vikten av att topsa personer i enklare ärenden, för att klara upp grova brott där vi inte har identifierat någon gärningsperson, säger Sofia Zakrisson, utredare i polisområde Stockholm syd, i ett pressmeddelande.

Dömd till fängelse

Mannens dna säkrades på ett klädesplagg efter våldtäkten. Kvinnans vittnesuppgifter får dessutom starkt stöd av rättsintyget och förhör med tre andra personer, anser tingsrätten.

Tingsrätten har dömt mannen till 2 års fängelse. Han ska utvisas i tio år. Förutom våldtäkt har han också dömts för olovlig körning och grovt rattfylleri.

Mannen erkänner trafikbrotten men nekar till våldtäkten, enligt tingsrättens dom.

Ska betala skadestånd

Han ska betala 25 000 kronor i skadestånd till kvinnan samt cirka 2 000 kronor till Tyresöbon vars brevlåda han körde på.

Han sitter fortsatt häktad.

Domen vinner laga kraft 30 oktober om den inte överklagas innan dess. Den har inte överklagats när den här artikeln skrivs.