Katalysatorn sitter under bilen. Tjuven kan ta bort den på mindre än en minut. Foto: Mostphotos

Tjuvarnas nya byte – katalysatorer

Bildelsstölderna ökar. Under två veckor i oktober har bildelar, framför allt katalysatorer, stulits ur bilar och lastbilar sex gånger i Vallentuna. – Det är ligor från öst som ligger bakom, säger Vallentunas kommunpolis Stefan Dahlgren.

  • Publicerad 13:00, 23 okt 2020

Katalysatorer är stöldbegärliga och dyra. Polisen tror att beror på att de innehåller palladium och platina, dyra ädelmetaller som finns i dessa bildelar.

Den senaste tiden har Vallentuna drabbats av en rad bildelsstölder. I de flesta rör det sig om katalysatorer.

• Den 7 oktober startar en kvinna i Östergården sin bil. Men den låter konstigt och hon bestämmer sig för att låta den stå. Det visade sig att katalysatorn var borta. Samma natt försvinner katalysatorn ur en personbil på Fabriksvägen.

• Natten till den 16 oktober har någon skruvat bort katalysatorn på en lastbil vid Smidesvägen. Stölden upptäcks av de anställda på företaget när det kommer in på morgonen. Katalysatorn uppges vara värd 80 000 kronor.

• Natten mellan den 16 och 17 oktober stjäls andra sorters bildelar. Ratt, airbag och gps försvinner ur en personbil på Barkstigen och på Uthamravägen en ratt.

• Natten därpå, den 18 oktober, stjäls katalysatorer igen. Denna gång på Björkhagsvägen och Gymnasievägen. Ett försök till stöld ur bil görs samma datum på Bylevägen.

Enligt Vallentunas kommunpolis Stefan Dahlgren är det ligor från Östeuropa som specialiserat sig på den här sortens stölder.

Hur kan man skydda sig?

– Det är jättesvårt. Låsa in bilen i garage är väl vad man kan göra.