Från Danderyd i norr till Hammarby sjöstad i söder borrar Svenska kraftnät fram en 13,4 kilometer lång tunnel för en ny 400 kilovolts elförbindelse. Den började borras från norr och når i dagsläget in under Östermalm.

Vid Stadsgårdskajen ligger en av tunnelns ventilationsschakt. Vid dess botten, ungefär 100 meter ner, byggs ett teknikutrymme. Därifrån ska det byggas en förbindelsetunnel ut under Saltsjön som ska möta huvudtunneln.

Det var från det schaktet som röken vällde ut.

– Det var en frän lukt, säger Mitt i:s reporter Johan Kristensen, som passerade på sin cykel.

Röken kom från sprängningar 100 meter under marken.

Röken kom från sprängningar 100 meter under marken.

Johan Kristensen

"Kvävgaser och vattenånga"

Anledningen var att man nyss utfört första sprängningen för förbindelsetunneln.

– Det är spränggaser från dynamit. Det ser dramatiskt ut, men gaserna består av koldioxid, kvävgaser och vattenånga. Det är inte skadligt då det är så pass utspätt, säger Ingegerd Bills, kommunikationsansvarig för projekt Anneberg-Skanstull vid Svenska kraftnät.

Sprängningarna sker så pass långt ner under marken att trafiken inte behöver stängas av. Åtta, nio salvor till är att vänta kommande sju, åtta veckor innan sprängningsarbetet med förbindelsetunneln är klart.

Syftet är att förstärka elnätet för att möta ett växande behov av el och säkra Stockholms elförsörjning. Tunneln ligger 50 till 100 meter ner under markytan och började anläggas 2020. När den är klar ska kablar på plats. Hela projektet ska vara klart 2030.