Stor polisinsats. Handgranaten kastades in i fel bostad i Rotebro. Foto: Stefan Källstigen

Tio års fängelse för granat som sprängdes i fel bostad

Enligt polisen handlade det om en uppgörelse mellan två kriminella nätverk, men granaten kastades in i fel bostad. Den sprängdes i vardagsrummet i en bostad i Rotebro, där en kvinna och två barn låg och sov. Nu har tre män dömts till fängelse för bland annat medhjälp till mordförsök.

  • Publicerad 16:12, 9 maj 2022

Det var mitt i natten i september i fjol som en nästan tre kilo tung sten plötsligt kastades in genom radhusets fönster, in i vardagsrummet där en kvinna låg och sov tillsammans med två små barn.

Stenen träffade kvinnan. På en film från en övervakningskamera syns hur en handgranat därefter kastades in i rummet. Den landade på en soffa, studsade ner på golvet – och briserade.

Kvinnan skadade foten och fördes till sjukhus där hon opererades flera gånger. De två barnen klarade sig däremot fysisk oskadda, något som polisen har beskrivit som ”ett under” då sprängningen skapade stor förödelse i huset.

Det skulle senare visa sig att den tilltänkta måltavlan för attacken var en kriminellt belastad man som var skriven i en intilliggande bostad, enligt domen.

Flera andra våldsdåd

Polisen har kopplat sprängningen, och flera andra dåd, till en konflikt mellan två kriminella nätverk. En termosbomb sprängdes i ett trapphus i Upplands Väsby dagen innan granaten detonerade i Rotebro och någon sköt från en lägenhet i Rotebro tre dagar senare.

Ytterligare en dag senare återvände dessutom gärningsmännen bakom sprängningen i Rotebro och pepprade fasaden till samma bostad med ett automatvapen, enligt domen.

Till en början gick polisutredningen trögt men i höstas greps två män misstänkta för inblandning i sprängningen. Sedan i mars sitter en tredje man häktad, misstänkt för samma brott, och för att ha legat bakom sprängningen utanför en lägenhet i Väsby centrum dagen innan.

Alla tre dömdes

I mars väcktes åtal och nu har de tre männen, som alla nekar brott, dömts i Attunda tingsrätt. En 26-årig man fick tio års fängelse för medhjälp till mordförsök, allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

De andra två männen, en 24-åring och en 21-åring, fick fyra respektive två års fängelse.

Kvinnan som skadades tilldömdes 143 000 kronor i skadestånd och de två barnen får 100 000 kronor var.

Brottsoffer nekas ersättning på grund av sitt eget beteende

Nyheter Spottade på gärningsmannen En ung man utsattes för misshandel i Rotsunda i mars i fjol. Nu har mannen nekats ersättning från Brottsoffermyndigheten. Orsaken är att han spottade på gärningsmannen innan misshandeln.fredag 27/5 11:19