Melodifestivalen är i full gång och varje helg tävlar artister runt om i Sverige. Men i Tyresö är årets stora musikfest redan avgjord. Den 29 januari vann 15 år gamla Tim Svanlund kommunens deltävling av den årliga Funkisfestivalen.

Hur kändes det att stå på scen?

– Det kändes bra, men nervöst, säger han.

Mitt i träffar honom i hemmet i Krusboda. Att intresset för musik är stort kommer inte som någon chock: Väggarna i rummet pryds av tapeter med instrument och här finns också en gitarr, en högtalare med mikrofon, munspel, gurka, tamburin och ett keyboard. Favoritinstrumentet är dock orgel.

– De har ett fint ljud, säger han.

Funkisfestivalen är Sveriges största musiktävling för personer som är 15 år och äldre med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Alla deltagande kommuner håller en egen deltävling, och vinnarna möts sedan i semifinalen på Nalen i april innan det är final på Waterfront.

Tim Svanlund sjunger vinnarlåten "Stad i ljus". Under finalen spelade han inte keyboard, men han kan spela låten utantill.

Tim Svanlund sjunger vinnarlåten "Stad i ljus". Under finalen spelade han inte keyboard, men han kan spela låten utantill.

Johannes Äng

Inför tävlingen valde Tim mellan låtarna Stad i ljus, av idolen Tommy Körberg, och Emil-klassikern Fattig bonddräng.

– Vi tänkte att om man vill vinna så ska man nog köra på Stad i ljus, säger Tims mamma Elise Sjödahl.

– Och den är så bra, fyller Tim i.

Varför är Tommy Körberg idolen?

– För han tycker också om att sjunga.

Fyllde 15 på håret

För två år sedan fick Tim sitt keyboard och genom Youtube-videos lärde han sig spela. Utöver Tommy Körberg hör nationalsången och Ted Gärestads låtar till favoriterna. Det händer att han har konsert utanför Hemköp eller vid lekparken i området.

– Ibland spelar jag piano i matsalen i skolan.

Under tävlingen i Tyresö gymnasium så var det många bekanta i publiken. Folk från skolan, kompisar och hela släkten var där och hejade. Nytt för i år var dessutom att publiken, tillsammans med en jury, fick vara med och rösta. Tim berättar att han fick applåder, blommor och ett diplom när han vann.

Tim har en notbok med Astrid Lindgrens sånger som han tycker om att spela.

Tim har en notbok med Astrid Lindgrens sånger som han tycker om att spela.

Johannes Äng

Vad var det roligaste med Funkisfestivalen?

– Att stå på scen.

Elise Sjödahl tror att Tim säkert kan vara den yngsta vinnaren av Funkisfestivalen i Tyresö någonsin. Han ville vara med redan förra året, men då var han för ung. Den 29 januari i år var han 15 år och tio dagar gammal.

Hon berättar att det var en fin gemenskap mellan deltagarna och att Tim valde att se allas nummer i stället för att vila i green room.

– Alla begränsningar försvinner när Tim sjunger och spelar. Språket har förbättrats, han har blivit jätteduktig på att läsa och fått nya många ord, det är en helt ny värld, säger Elise och Tim håller med.