Förra året gick arrendekontraktet ut för Rörby gård på Lovön. Kommunen planerade försäljning och Stiftelsen Lovö naturvård som arrenderar den historiska gården skulle behöva flytta. Den 15 oktober skulle Rörby gård vara tom och städad var det sagt.

Men så blev det inte. I stället har Lovö hembygdsförening nu kommit överens med kommunen om ett hyresavtal för 2022.

– Vi är väldigt glada för det. Det är ett stort steg framåt. Steg två hoppas vi ska bli en långsiktig lösning, säger Patrik Sandberg, vice ordförande i hembygdsföeningen.

Han var en av intiativtagarna till den ideella föreningen Bevara Rörby Gård på Lovö som startade i samband med att arrendet löpte ut förra året, beredda att köpa gården om det skulle behövas.

Lokalt engagemang

Det engagemang som då väcktes för gården visade hur mycket styrka som kunde mobiliseras lokalt och var viktigt för att visa dess värde, menar Patrik Sandberg.

– Det behövs en sån här mötesplats på Lovön. Att vi nu fått till en lösning med kommunen visar att det finns en vilja från deras sida att en plats som Rörby gård ska få finnas kvar och utvecklas.

Att den här lösningen har hittats betyder att Ewa von Wowern kan driva vidare Lovö magasin under året och att midsommarfirande och höstmarknad kan ske även detta år.

– Tanken är att vi ska ordna fler aktiviteter framöver, nu när vi har hopp om att få finnas kvar, säger Patrik Sandberg.

Om planerna på försäljning fortfarande finns kvar eller när ett mer långsiktigt beslut kring gården kan fattas kan Ekerö kommun inte svara på.

"Frågan utreds fortfarande så det finns dessvärre inget svar att ge ännu", skriver kommunens presschef Anna-Klara Lindholm i ett mejl till Mitt i.

https://www.mitti.se/nyheter/kommunen-vill-salja-historiska-rorby-gard/repuhw!l0rhOx@vBKTfxwX@ntFb0g/