Äntligen! Fullvaccinerad och inga pandemirestriktioner. Nu kunde Järfällabon Kristina Blomberg, 69, åter delta i seniorkörens repetitioner.

Men glädjen byttes till förfäran, berättar hon från sjukhussängen på Danderyds sjukhus.

– Fyra av sju i altstämman insjuknade i covid-19. En sopran och en av herrarna också. Och körledaren, säger hon.

Kanske fler, de var 20 körsångare som deltog den kvällen i början av oktober. Många i kören är ganska gamla, och fick sin andra dos för ett halvår sedan, så skyddet börjar avta.

– Alla vi som blev smittade var fullvaccinerade. Jag tog min andra dos i juni.

Ringde 112

Dagen efter körövningen deltog Kristina Blomberg i ett möte. Och några dagar senare träffade hon barn och barnbarn. Men ingen av dem har blivit smittade.

Maken, däremot, insjuknade, med lindriga symtom.

Kristina Blomberg fick svår hosta, hon blev andfådd och fick feber. Efter en vecka steg den till över 40 grader. Då ringde maken 112.

Lång karantän

Det blev många timmar på akuten och sedan förflyttning till infektionsavdelning.

– Jag tänkte fy fan! Vi har varit jätteförsiktiga och klarat oss i ett och ett halvt år. Vi har inte handlat, inte träffat barn och barnbarn, vi har lagt av allt, säger hon.

Vem som kommit med smittan till kören vet hon inte.

– Jag vill verkligen uppmana alla att vara försiktiga, och att ta ansvar och stanna hemma vid minsta symtom, säger Kristina Blomberg.

Inte 100 procents skydd

Det är något som regionens smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund upprepat oräkneliga gånger under pandemin.

– Det absolut viktigaste är förstås att vaccinera sig. Men vaccinet ger inte hundraprocentigt skydd, och man kan bli sjuk.

https://www.mitti.se/nyheter/ingen-okad-risk-for-smitta-pa-traningspasset/repujg!FAOFLhZ@bxWrIEmcnqvGw/

För en tid sedan rapporterade Mitt i om en undersökning som Folkhälsomyndigheten låtit göra vid Friskis & Svettis, som slog fast ett smittorisken vid gympapass inte var större än i samhället i övrigt, givet att smittskyddsåtgärder vidtagits.

Smittorisk i kör

Men frågan är om samma gäller körsång?

– Tidigare fanns det restriktioner även för körsång, men alla restriktioner har ju släppts, så det är upp till en själv att avgöra. Det är fortfarande viss smittspridning och det är viktigt att stanna hemma vid symtom, inte minst när man sjunger i kör, säger Maria Rotzén Östlund.

För Kristina Blombergs del blir det inte mer sjunget denna termin.

– Det vågar jag inte, säger hon.