Teknikprogrammet på Hersby gymnasium läggs ner – men ska återuppstå i ny skrud hösten 2022.

– Nu gör vi en nystart. Vi hoppas kunna göra ett nytt, attraktivt program, säger Amelie Tarschys Ingre (L) utbildningsnämndens ordförande.

https://www.mitti.se/nyheter/jag-fick-hora-fran-jattemanga-att-jag-inte-skulle-klara-av-det/repuat!CKEnP953FAakxMqxmqrYKg/

Nämnden har gett rektorn och gymnasiechefen Patrik Nimmerstam uppdraget att skapa ett nytt teknikprogram, skräddarsytt för Lidingö. Och näringslivet ska med på tåget.

– Vi vill koppla det till något behov som finns lokalt på Lidingö, säger han.

”Blir spännande”

Nu söker skolan efter personer som ska ingå i en referensgrupp som vill vara med och prata om utformning och eventuella samarbeten.

– Det blir spännande. Vi försöker vi får tag på personer från Lidingö näringsliv och från KTH (Kungliga tekniska högskolan).

Skulle det kunna handla om praktik för eleverna?

– Praktik ingår inte i teknikprogrammet men gymnasiearbetet kanske skulle kunna kopplas till något företag.

Teknikprogrammet är brett och det finns flera inriktningar. Vad det blir för inriktning på Hersby är inte klart än.

Den nuvarande programmet drog inga jätteskaror till skolan. Förra året var det bara åtta som sökte det som förstahandsval.

– Det finns elever som söker alla program för att de vill in just på Hersby. Sedan hoppas de kunna byta program senare, säger Patrik Nimmerstam.

Därför bestämdes det i januari att programmet skulle läggas ner.

– Då var tanken att i stället utöka antalet platser på samhällsprogrammet som är eftertraktat.

Men trots få sökande blev beslutet kritiserat. Teknik är framtiden och det är skolans ansvar att göra teknikutbildning attraktivt, menade kritiker.

”Jag har fått höra hela mitt liv att tekniken är framtiden och att det finns jobb. Då är det konstigt att lösa problemet med att få söker genom att lägga ner. I stället för att förklara vad det innebär”, sa Isabelle Eklund, 17, i en tidgare intervju med Mitt i.

Hon och många andra tyckte att programmet inte fick en chans och att informationen från studie- och yrkesvägledarna var för knapp.

Patrik Nimmerstam säger att det kan ligga något i det. Samtidigt är teknikprogrammet litet i hela Stockholmsregionen.

– Jag kan inte svara på varför men det är samma trendi hela landet, säger han.