Den dagliga verksamheten Tass har varit öppen sedan i oktober. Intresset bland personer inom LSS grupp ett och två hat varti stort och platserna fylls upp snabbt. Anledningen – Tass är en av få dagliga verksamheter i Sverige som implementerar terapihundar i sitt arbete. Nu pågår redan arbetet för fullt för att öppna nya lokaler i resten av Stockholm, och landet.

– Det finns vissa personer som älskar djur och drömmer om att ha det. Men det finns ingen daglig verksamhet. De har väntat och hoppats på att det ska hända. Hade inte vi öppnat hade de kanske suttit kvar och väntat, säger Anette Ellström, grundare.

Deltagarna på Tass är både personer som är födda med, eller som på något sätt har fått en funktionsnedsättning mitt i livet. Orsaken till att man vänder sig till båda personkretsar är att det blir enklare att erbjuda hjälp till en bred grupp människor.

– Det är ofta som föräldrar är väldigt frustrerade eftersom de inte får den hjälp som behövs, att hitta en daglig verksamhet som passar dem, säger Josephine Azizi, verksamhetschef på Tass.

Enheten i Vallentuna är bara början på vad som komma skall. Tass har blivit inbjudna till att hålla föreläsningar och titta på att öppna upp i hela landet.

Enheten i Vallentuna är bara början på vad som komma skall. Tass har blivit inbjudna till att hålla föreläsningar och titta på att öppna upp i hela landet.

Stefan Källstigen

Växer snabbt

Nu siktar de på att expandera verksamheten. Än så länge har ett flertal kommuner kontaktat Tass, både i närheten och i södra Sverige. Dels gäller det föreläsningar och utbildningar, men också att öppna fler enheter. Det är redan bestämt att två lokaler ska öppna i stockholmsregionen.

– Om allt går som det ska så hoppas vi att det är klart innan årsskiftet. Det är mycket till, men vi ska försöka lova att fler människor ska få ta del av det här, Säger Anette Ellström.