Den tandläkare, som förra våren fråntogs sin tandläkarlegitimation, har fortsatt att arbeta i Stockholm, enligt anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

En av anmälarna, som fortsatt hade problem med den tand hen sökt hjälp för, fick veta att tandläkarens legitimation var indragen, och anmälde.

En annan uppger att tandläkaren arbetar svart och inte ger kunderna något kvitto.

Falsk identitet

Tandläkaren, en man i 50-årsåldern, dömdes till fängelse i Storbritannien 2016 sedan han struntat i att registrera sig och i stället arbetat under falsk identitet. Han dömdes även för att ha orsakat flera patientskador.

Väl tillbaka i Sverige anmäldes han snart för brister och felbehandling, bland annat för att ha dragit ut alla tänder på en kvinna.

Den 6 maj i fjol beslutade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att återkalla tandläkarlegitimationen, då mannen ansågs "uppenbart olämplig att utöva tandläkaryrket".

Straffbart

I patientsäkerhetslagen står att "Den som obehörigen och mot ersättning utövar tandläkaryrket döms till böter eller fängelse i högst sex månader".

Det som nu återstår för att stoppa tandläkaren är en polisanmälan. Lisa Danling, pressekreterare vid Ivo, säger att generellt när de får information om att personer som inte har legitimation är verksamma så tar de det vidare till "rättsvårdande myndigheter".

Fusk med ersättning

Enligt nyhetsbyrån Siren är mannen styrelseledamot i det bolag som driver kliniken där han ska ha fortsatt att arbeta som tandläkare.

Bolaget ingår i samma koncern som en annan klinik i Stockholm, där mannen också arbetat. Den kliniken har av Försäkringskassan ertappats med omfattande fusk genom att ha fått statlig ersättning för behandlingar som aldrig gjorts.