Tältet på Hjorthagens IP, som går under det formella namnet Jonas Björkmans hall, är inte byggt för att klara stora mängder snö.
Det har tidigare rasat ihop, och när det stora snöovädret drog in i november 2022 tog Djurgården ner tältet tillfälligt.
Under den senaste veckans snöfall fick tältet stå kvar, men under måndagens träning blev tyngden från den blöta snön för stor.
Enligt DIF Ungdoms verksamhetschef Christian Krigström Gentile var det det kraftiga väderomslaget – med både värme, regn och blåst – som orsakade kollapsen.
– I vanliga fall när det blir töväder brukar snön glida av längs med hela sidan. Men i år blåste det så att all snö hamnade i samma hörn. Dessutom regnade det så snön blev så tung att det gick en reva i tältduken. När det blir hål går det inte att hålla uppe trycket så då börjar det sjunka, säger han till Mitt i på tisdag förmiddag.
Fotbollstältet på Hjorthagens IP rasade på grund av snön den 13 mars 2023.
Mitt i
Vid tillfället befanns sig 59 barn och 13 ledare i tältet. Föräldrar som Mitt i pratat med har beskrivit utrymningen som tumultartad, och att folk skrek "spring, spring".
Enligt DIF kom alla ut snabbt genom de ordinarie utgångarna, och ingen kom till fysisk skada.
– Vi kommer att träffa alla igen i dag och prata med vårdnadshavare för att se till att alla mår bra. Det kan vara någon som tycker att det var obehagligt.
Har ni övat på utrymning?
– Inte på det sätt som man har brandövning på en skola, men det finns en plan för vad man ska göra.
Det sägs att det inte gick att använda nödutgångarna?
– Två av dem var inte lämpliga att använda eftersom tältet rasat där. Den tredje lyckades man inte få upp, och det måste vi förstås följa upp och ta reda på om den inte fungerade eller om man inte gjorde rätt.
Tältet kommer inte att användas under resten av den här vintersäsongen. Å andra sidan är det bara två veckor kvar till utomhuspremiären.
För att kunna använda tältet till nästa vinter behöver två av de tre dukarna bytas ut, berättar Christian Krigström Gentile.
Hur tänker ni kring säkerheten under kommande säsonger?
– Vi tar inte risker i vanliga fall och är ganska snabba med att stänga. Nu får vi lägga till den här säkerhetsrisken också och bli ännu försiktigare.
På tisdagen samlade klubben alla som var på plats för att bjuda på pizza och prata om det som hänt. Klubben hade anlitat en krishanterare som var i beredskap, men hen behövde aldrig kallas in.
– Vi kommer att fortsätta arbetet med händelserapporter och dialog med vårdnadshavare, säger Christian Krigström Gentile till Mitt i på onsdagen.
Under de första dagarna efter incidenten har flera föräldrar uttryckt en oro för vad som skulle kunna hända om alla inte hunnit ut innan tältduken sjunkit ihop helt och hållet.
Christian Krigström Gentile förklarar att det inte ska finnas någon risk för detta.
– Det finns utgångar i alla riktningar, så man kan komma ut oavsett vilken sida som sjunker. Den här gången gick det snabbare än vanligt, eftersom det blivit en reva i duken, men det tog ändå upp emot 25 minuter innan det var helt nere.
Han berättar att tältet klassas som en byggnad, att det därmed finns tydliga säkerhetsföreskrifter och rutiner och att klubben följt dessa.
– Med det sagt tar vi självklart ansvar för det som har hänt, och med facit i hand skulle det inte ha varit öppet.