Det var under eftermiddagen fredagen den 8 januari som polisen åkte till Skarpängs IP i Täby då ett 50-tal ungdomar samlats på platsen. Enligt polisen var ungdomarna där då de skulle medverka i en så kallad ”Fight club”.

– Vi hade fått reda på att träffen skulle äga rum. Det ryktades om att 200 ungdomar skulle mötas. När patrullen kom dit hade inget inträffat ännu, men det hade säkert fyllts på med folk om vi inte hade avbrutit, säger Tove Werner Pettersson, ungdomssamordnare lokalpolisområde Södra Roslagen.

Ungdomar från flera kommuner

Enligt polisen ska ungdomarna som samlats varit mycket unga, mellan tolv till fjorton år. De ungdomar som samlats på IP lämnade platsen när polisen och fältsekreterare kom dit.

– Vad vi har hört så ska det ha varit ungdomar från Täby, Vallentuna och Sollentuna, de flesta avvek när de såg att polis kom så det kan ha varit ungdomar från fler kommuner, säger Täbys kommunpolis Jonas Nilsson.

Sprids på sociala medier

Fight club är ett fenomen som sprids bland ungdomar på sociala medier. Det går ut på att två eller flera personer ska slåss mot varandra. Andra ungdomar bjuds in via bland annat appen Snapchat för att titta på.

– För ett par år sedan var det ganska många sådana träffar där två skulle ”göra upp” som vi fick avstyra. Men det har sedan dess var lugnt, säger hon.

– Oftast är det en person som ska få ta emot stryk. Någon tycker att den personen har sagt eller gjort något fel och ska få böta för det. Det är stryk och förnedring som det kan handla om och mycket grupptryck, säger Tove Werner Pettersson.

Skolor ska informera vårdnadshavare

Enligt polisen har det inte varit något mer träff än den som inträffade under fredagen i Norrort. Nu arbetar polisen med att sprida informationen till vårdnadshavare.

– Vi har samverkat med kommunerna i lokalpolisområdet och sprider informationen för att nå ut till vårdnadshavare, säger Jonas Nilsson.

Han säger också att det viktigt att vårdnadshavare pratar med sina barn om det som skett.

– Det mesta sker via mobiltelefonen och misstänker man något så ska man fråga ungdomen och visa att man bryr sig. Vi hoppas också att vårdnadshavare lämnar information till oss eller till skolan om de hör om något, säger han.