Bra förutsättningar. Maria Assarsson, utbildningschef tror att de kommunala skolorna har bra förutsättningar för att bedriva distansundervisning. Foto: Mikael Andersson/Pressbild Täby kommun

Täby kommun börjar med distansundervisning för elever på högstadiet

Från och med måndagen den 11 januari kommer alla kommunala högstadiekolor i Täby att börja med distansundervisning ett par dagar i veckan.

  • Publicerad 17:21, 7 jan 2021

Från och med måndag blir det möjligt för högstadieskolors huvudmän att införa distansundervisning. Detta enligt regeringens förslag, som väntas röstas igenom på fredagen.

Täby kommun har nu beslutat att eleverna ska studera på distans 1,5 - 2 dagar i veckan, redan från och med måndag.

– Vi har gjort en snabb omställning och vi tror att vårdnadshavare tycker att det är ett klokt beslut, säger Maria Assarsson, utbildningschef på Täby kommun och fortsätter:

– Innan lovet tog alla elever med sig sina datorer och skolböcker hem, så förutsättningarna är goda, säger hon.

Elever med särskilda behov är undantaget, de får undervisning på skolan.

Matlådor finna att hämta

Två skolor i kommunen skulle under fredagen ha haft undervisning i skolan. De kommer i stället att ha studiedag. De elever som vill få lunch från skolan kan hämta matlådor.

När de gäller de fristående skolorna i kommunen är det upp till varje skola att fatta beslut.

– Vi har gått ut med informationen till de fristående skolorna om hur vi ska göra, som ett exempel, säger Maria Assarson.

Erik Andersson (M) kritisk till sent beslut

Enligt kommunstyrelsens ordförande Erik Andersson (M) borde beslutet från regeringen ha kommit tidigare.

– De har haft flera veckor på sig att komma med en förordning som möjliggör beslutet för distansundervisning. Nu kommer det dagen innan många skolor öppnar. Frustrerande är bara förnamnet, säger han.

Under torsdagens presskonferens fick utbildningsminister Anna Ekström frågan om varför beslutet inte togs tidigare.

– Under hela pandemin har vi vad gäller skolan fattat många beslut, vi har fattat besluten med för skolorna kort varsel. Skälet är att besluten vi fattat har utgångspunkt i den smittspridning som pågår i Sverige. Vi måste agera snabbt och ändra förutsättningarna för skolorna, svarade hon då.  

Distansundervisningen i Täby kommer att gälla från den 11 januari till och med den 24 januari 2021, men kan eventuellt förlängas.

Folkhälsomyndigheten har också beslutat att rekommendera landets gymnasieskolor till fortsätter fjärr- eller distansundervisning till och med den 24 januari 2021.