Stöd. Kommunen utökar sitt stödpaket till företagen. Foto: Erik Lejdelin

Täby kan slopa avgift för restauranger

Kommunstyrelsen föreslår att slopa avgiften för tillsyn enligt alkohollagen. ”Vi vill göra allt vi kan" säger Erik Andersson (M).

  • Publicerad 13:00, 19 mar 2021

I mars förra året meddelade Täby-alliansen att man inför ett stödpaket, för att underlätta för näringslivet. Bland annat förlängdes betalningstid för fakturor kring livsmedelskontroll och så slopades avgifterna för uteserveringar.

Stödpaketet har förlängts till sista juni 2021.

– Från kommunen vill vi göra allt vi kan för att stötta våra lokala företagare under denna kris och besluten vi nu tar är viktiga steg i den riktningen, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Nu föreslår kommunstyrelsen att även avgiften för tillsyn enligt alkohollagen ska slopas helt. Förslaget berör ungefär 53 verksamheter med serveringstillstånd.

– Det främsta skälet till det här är så att vi kan ha kvar våra restauranger efter pandemin. Vi gör vad vi kan för att hjälpa med de verktyg som vi har. Sen förstår vi att den här åtgärden i det stora hela inte hjälper fullt så mycket som man hoppas, men det är något i alla fall, säger Erik Andersson.

Vad har ni fått för signaler om vad företagen behöver?

– De riktar ganska mycket kritik mot de nationella stöden, men säger också att det är svårt att förstå alla regler. Att det är svåra tider, helt enkelt, i synnerhet för de större restaurangerna.

Den 12 april tar Täbys kommunfullmäktige det slutgiltiga beslutet om kostnadslättnaden, och beräknas sedan löpa året ut.

Krögare: "Vi känner oss bortglömda"