Storpudeln och ledarhunden Lexi tränger sig framför sin matte och möter oss med viftande svans i hallen. Anne Mondotter var först lite tveksam till en intervju i Mitt i. Hon är ju inte en av dem som har det sämst, resonerar hon.

– Inom rörelsen för synskadade finns det dessutom en inställning att man ska visa att man klarar sig trots sitt funktionshinder, säger Anne Mondotter.

Hon känner det också som att hon blottar en del av sitt inre när hon berättar i tidningen. Men samtidigt: frågan om ledsagning är viktig för henne. Och för väldigt många andra synskadade. Till syvende och sist handlar det om att kunna ha en fungerande vardag, eller som Anne själv säger: "leva ett värdigt liv".

Ont i magen

Besöka nya platser, handla kläder, göra ärenden, gå till frisören. Teater- och museibesök. Det är sådant de så kallade ledsagningstimmarna ska räcka till.

– Allt där jag inte har övat in en väg med Lexi. Och även om jag hittar till en affär så finns det inte alltid någon i butiken som kan hjälpa mig med det jag behöver. För att kunna gå runt och känna på grejer, som jag älskar att göra, behöver jag en ledsagare, säger Anne Mondotter, som var 13 år när hon fick en ögonsjukdom som gjorde att hon förlorade synen på ena ögat.

Med hjälp av pudeln Lexi kan Anne Mondotter åka kollektivt till platser de har tränat in. "En otrolig frihet, men hon ersätter inte en ledsagare. Vi kan inte gå till nya platser och Lexi kan inte beskriva omgivningar för mig".

Med hjälp av pudeln Lexi kan Anne Mondotter åka kollektivt till platser de har tränat in. "En otrolig frihet, men hon ersätter inte en ledsagare. Vi kan inte gå till nya platser och Lexi kan inte beskriva omgivningar för mig".

Angie Gray

I 30-årsåldern försämrades synen kraftigt även på hennes andra öga.

Den här vändan har Anne Mondotter bott fyra år i Årsta. Hon har bott i området tidigare, men bodde ett par år på Lidingö emellan. Där hade hon dubbelt så många ledsagningstimmar i veckan som hon har i dag. Hon har beslut om ledsagning enligt SoL, Socialtjänstlagen. Varje år, inför att det ska fattas ett biståndsbeslut, har hon ont i magen.

– Det är skillnad på hur man blir bemött nu jämfört med för tio år sedan. Tidigare var det självklart att man skulle få den hjälp man behöver, nu är det som att beslutsfattarna letar efter varje kryphål som finns för att kunna neka en ledsagning, säger Anne Mondotter.

Behöver argumentera

För att hinna med allt hon behöver och vill uppskattar Anne Mondotter att hon skulle behöva ungefär dubbelt så många ledsagningstimmar som hon har rätt till i dag. Hon beskriver att hon och andra synskadade själva behöver ta reda på sina rättigheter och argumentera för dem.

– Man känner sig misstänkliggjord för att man vill leva som alla andra. Det handlar också om insatser som gör att man har möjlighet att bidra till samhället, säger Anne Mondotter.

"Det  är en anspänning att ta sig runt i staden utan en ledsagare, man måste vara på helspänn varje sekund" säger Årstabon Anne Mondotter.

"Det är en anspänning att ta sig runt i staden utan en ledsagare, man måste vara på helspänn varje sekund" säger Årstabon Anne Mondotter.

Angie Gray

Hon tycker att kommunen borde göra ett försök med obegränsat antal ledsagningstimmar. Något man gjort tidigare i Laholm.

– Många känner att de måste använda upp sina timmar, av rädsla att bli av med dem. Några lider av att de skulle behöva fler, medan det stora flertalet förmodligen skulle bli mindre stressade och bara nyttja de timmar de behöver.

Enligt Socialstyrelsens rapport från i somras är det vanligt att kommuner har satt upp egna riktlinjer för vilken typ av aktiviteter som ska ingå i den insats som beviljas.

– Jag har en reumatisk sjukdom och behöver träna på gym. Kommunen betraktar det som rehabilitering, vilket man menar att regionen bör stå för. Det är lätt att hamna mellan stolar, säger Anne Mondotter.

Konstinstallation

Nyligen ställde hon och två andra konstnärer ut installationen "I väntan på beslut om rätten till ledsagning”.

– Som barn var jag övertygad om att jag skulle bli konstnär. Även om jag fick tillbaka synen på ena ögat i tonåren så förbjöd jag mig själv att drömma om det, eftersom jag trodde att jag skulle gå under om jag blev helt blind.

Nyligen ställde Anne och två andra konstnärer ut installationen "I väntan på beslut om rätten till ledsagning”, bland annat på Husby konsthall. Anne Mondotter är engagerad i Synskadade Konstnärers och Konsthantverkares Förening, SKKF.

Nyligen ställde Anne och två andra konstnärer ut installationen "I väntan på beslut om rätten till ledsagning”, bland annat på Husby konsthall. Anne Mondotter är engagerad i Synskadade Konstnärers och Konsthantverkares Förening, SKKF.

Angie Gray

Men Anne Mondotter började så småningom med keramik.

– "Varför har jag inte gjort det här tidigare?" tänkte jag. Det finns taktilt skapande. I dag engagerar jag mig för att andra synskadade ska upptäcka, och få tillgång till, konst och kultur.

Kraftig minskning av ledsagning enligt LSS

Skillnaden kan handla om ett självständigt liv och att bli isolerad i sitt hem. Trots det får allt färre i landet ledsagarservice enligt LSS. Socialstyrelsen föreslår att en ny lag utreds.

På 12 år, mellan 2010 och 2022, har ledsagarservice enligt LSS för gruppen där synskadade ingår minskat med 68 procent i landet, enligt Socialstyrelsens rapport "Förändring av ledsagning över tid" som kom i somras.

– Framför allt handlar det om att bedömningarna har blivit striktare. I många fall är de kommunala riktlinjerna, om vad man får använda servicen till, begränsande. Det kan bero på en tendens i samhället att det är svårare att få stöd, men det är svårt att bevisa, säger Ylva Branting, utredare på Socialstyrelsen.

Det finns två sätt att få ledsagning via kommunen. Enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, eller enligt Socialtjänstlagen, SoL, I LSS beskrivs att insatserna ska ge goda levnadsvillkor, medan det i SoL står om "skälig levnadsnivå".

Under hela perioden som Socialstyrelsen har kartlagt kan man se att en viss förflyttning har skett: en del personer med synnedsättning som tidigare beviljats stöd med LSS ges i stället stöd enligt SoL.

– "Skälig levnadsnivå" innebär ofta i princip det allra nödvändigaste. Vissa kommuner tycker till exempel inte att gå på fest eller kafé är aktiviteter som ingår i skälig levnadsnivå. När man får stöd enligt LSS går det dessutom att påverka innehållet i större utsträckning, säger Ylva Branting.

Annorlunda i Stockholm

I Stockholms stad ser statistiken annorlunda ut jämfört med landet. I staden har antalet verkställda beslut om LSS ökat något från 2014 fram till 2020, för att sedan minska. Antalet SoL-beslut har minskat under samma period. Siffrorna visar inte hur många som ansökt om insatserna.

Nu föreslår Socialstyrelsen att en ny lag om ledsagning ska utredas.

– Vi tycker inte att dagens lagstiftning fungerar riktigt bra för ledsagning. Ett problem som ofta uppstår i dag handlar om vem som ansvarar för stöd vid förflyttningar mellan olika instanser. Vi tror att en ny lag kan minska skillnaderna i landet och göra det tydligare för kommunerna som ska göra bedömningar, säger Ylva Branting.

LSS

LSS är Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Det finns tre grupper som omfattas av lagen, synskadade kan tillhöra en av dem: "personer (...) med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service".

Personer som inte bedöms tillhöra LSS personkrets kan i stället få stöd via socialtjänstlagen, SoL

Källa: Riksdagen, Socialstyrelsen

Verkställda beslut i Stockholms stad

Siffrorna visar inte hur många som har ansökt om insatserna. Från och med i år kommer det att inkluderas i statistiken.

Antal verkställda beslut om ledsagning enligt SoL

2022: 353

2021: 383

2020: 422        

2019: 440        

2018: 419        

2017: 442        

2016: 472        

2015: 475

2014: 483

Antal verkställda beslut om ledsagarservice enligt LSS

2022: 696

2021: 709

2020: 720        

2019: 706        

2018: 678        

2017: 635        

2016: 636        

2015: 610        

2014: 606

Källa: Stockholms stad

Ylva Branting är utredare på Socialstyrelsen.

Ylva Branting är utredare på Socialstyrelsen.

Privat

Socialstyrelsen föreslår att ny lag om ledsagning utreds

Färre i landet får ledsagarservice enligt LSS   ✔ Skiljer sig mellan kommuner ✔ Statistiken annorlunda i Stockholms stad