I höstas kom Mona Eriksdotter på att hon ville gå en sykurs. Hon letade men hittade ingen i närheten.

– Närmaste fanns i Huddinge och det är dyrt, ofta kostar kurserna flera tusen kronor per termin. Jag tänkte att det var lika bra att starta något här i Örby.

Mona Eriksdotter är initiativtagare till Örby sygrupp och Örby disco.

Mona Eriksdotter är initiativtagare till Örby sygrupp och Örby disco.

Lars Joelsson

Hon la ut en fråga i en lokal Facebookgrupp för att kolla intresset. Och det blev ett stort gensvar.

– 62 personer hörde av sig direkt och ville vara med, säger Mona Eriksdotter.

Det tog lite tid och arbete att hitta rätt lokal – men till slut blev det Brännkyrka kyrkas församlingslokal. Där pågår nu febril aktivitet varje onsdag, det finns till och med en väntelista för dem som inte kom med i gruppen. För en termin betalar man en femhundralapp.

Olika projekt

Lärare på kursen är Örbybon Johanna Ramstedt som är utbildad grundskolelärare i textilslöjd. Just nu är det 12 deltagare i gruppen.

Johanna Ramstedt har jobbat som textillärare i 25 år.

Johanna Ramstedt har jobbat som textillärare i 25 år.

Privat

– Vi kan inte vara fler om Johanna ska ha tid att hjälpa alla. Många kommer med sina symaskiner någon timme innan vi börjar och alla har sina olika projekt. Någon syr underkläder, en annan syr en balklänning och en tredje klipper mönster, säger Mona Eriksdotter.

Förutom sömnad blir det mycket skvaller och skratt under syträffarna.

– Alla verkar bo inom en radie på 500 meter. De flesta är väldigt duktiga på att sy, det är nog jag som behöver mest hjälp, säger Mona Eriksdotter, som dessutom har startat en disco-grupp för vuxna i Örby. Även den en succé redan innan första tillfället. Det finns väntelista där med.

"Knökfullt"

Tanken är discodans för 40-50-åringar med start på riktigt i höst. Några fredagkvällar är bokade i vår på Danshuset i Årsta industriområde för att "värma upp".

– Jag såg ett behov av riktiga danskurser för vuxna som inte kallas "seniorkurs". Vi ska dansa och dricka bubbel. Det är knökfullt, men vill man vara med på väntelistan så kan man söka upp "Örby disco" på Facebook, säger Mona Eriksdotter.