Göteborg

Göteborgshumor är enligt den mer eller mindre självutnämnda expertisen på Wikipedia en typ av humor som anses kännetecknande för oss göteborgare. Och inte minst då den så kallade ”Göteborgsvitsen” där historierna som dras innehåller någon form av vits eller ordvits, ofta ihop med en träffsäker och snabb replik. Denna lek med ord är känd sedan 1700-talet och blev populär under andra halvan av 1800-talet. 

Ryktet om den vitsande göteborgaren gav upphov till idén att det var "en kvick person, och det kvicka ordlekandet blev en markör på personens intelligens. Men det var då, nu är nu.

Svensk mästare i ordvitsar nådens år 2024 är en skåning som bor i Stockholm och heter Elvira "Gullis" Gullberg.

– Jag gillar att rimma och leka med språket, konstant! Men det är inget jag gör offentligt, det pågår i huvudet. Om jag hade sagt alla ordvitsar jag har tänkt så hade jag inte haft några vänner. Det är en ständigt pågående ström av ordvitsar baserat på intryck jag får och saker jag ser. Kanske låter jobbigt för den oinvigde men i mitt fall är det bara trevligt!

Musikalisk soloturné

Hon blev nominerad till årets nykomling på svenska stand-up galan 2022 och har sen dess synts i SVT:s Rostmacka och som manusförfattare för Svenska nyheter. Hon hörs på klubbar runt om i Sverige, där hon bland annat medverkat i humorföreställningen SPAM på Victoriateatern och i Talang 2023 där gick hon ända till semifinal.

Efter segern i SM i ordvitsar i slutet av april har Elvira "Gullis" Gullberg nu gett sig ut på en musikalisk soloturné med självklara humorinslag kallad Synth & Skam.

På onsdag intar hon scenen på Contrast Public House på Andra Lång.

– Det blir en blandning mellan musikalisk varité och stand up. I musiken och texterna leker jag ganska mycket med språket, men jag kommer inte stå och dra vitsar. Synth & Skam är ju en show, inte en uppvisning i ordvitsar. Men samtidigt vill jag såklart att den gästande publiken ska ha kul så jag vävar in vitsar i låtarna och mellansnacket.

En outsinlig källa

Senaste gången en göteborgare vann SM i ordvitsar var 2014 med Anders Nielsen, så har göteborgarna fullständigt tappat det när det gäller ordvitsar eller är Göteborgsvitsarna helt enkelt bara slut?

– Nja, det går kanske inte så bra i tävlingssammanhang, men de har absolut inte tagit slut, det är en outsinlig källa! Det räcker med att man går man omkring i Göteborg så stöter man på bra exempel på ordvitsar. Ni hittar på nya namn på platser och byggnader, kyrkor, restauranger och allt möjligt, ofta inte helt utan en finess. Det finns nåt trevligt i det, nåt folkligt, en fin liten Göteborgskultur, säger den regerande mästaren.

Däremot är Elvira Gullberg osäker på om Göteborgshumorn är etablerad i de yngre generationerna.

– Jag tror att ordvitsandet är förknippat med universitetsmiljön och spex och revyer i långt större utsträckning än vad det är kopplat till stadens unga i allmänhet. Så återväxten kanske inte är den bästa i nuläget. Men det kommer med åren.

Har du en ordvits om just göteborgare du vill dela med dig av?

– Jag är verkligen ingen göteborgare och jag måste erkänna att jag inte kan så mycket om Göteborg… Men jag bjuder på den här:

"Vad sa fåren när de kom in på arenan?"

"Ull é vi".

Mic drop.