Irene Svenonius (M) skriver i ett mejl till Mitt i att regionen öronmärkt pengar till förlossningsvården: "I år och nästa år skjuter vi till totalt över 100 miljoner kronor. Därutöver inför vi också 100 utbildningsplatser där man som sjuksköterska har möjlighet att utbilda sig till barnmorska med fortsatt lön".

Tillskott från regeringen

Men oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) påpekar att de extra pengarna är öronmärkta statliga bidrag.

– Regionen har inte skjutit till några pengar. I över en vecka har vi bett Irene Svenonius att ta sitt ansvar och agera. Men hon duckar.

Enligt Irene Svenonius ska den förlossningssamordnare som regionen tillsatt inom kort presentera hur arbetsmiljön kan förbättras vid förlossningsklinikerna.

Dags att lyssna

Barnmorskornas krav på fler vårdplatser och att öppna den nya förlossningskliniken som byggts på S:t Görans sjukhus lämnar hon okommenterade, likaså att de vill jobba 80 procent med full lön.

– Hon brukar säga att vi ska lyssna till professionen. Det är dags nu. Hörsamma deras krav, inför det de behöver. Säkra bemanningen, öppna fler vårdplatser, höj ersättningen för förlossningar, säger Aida Hadzialic.

Har inte sjukhusens ledning och styrelse något ansvar?

– Styrelsen speglar den politiska viljan, och ledningen är tillsatt för att utföra den. Men sjukhusen är kroniskt underfinansierade, säger Aida Hadzialic.

Enligt Socialdemokraterna behöver ersättningarna räknas upp med minst tre procent, och inte med 1,5 procent som föreslås i budgeten, för att klara sina uppdrag.

https://www.mitti.se/nyheter/de-ska-ta-over-nar-erfarna-barnmorskor-sager-upp-sig/repujC!UhHIajUOqqleYLPt@FNBpQ/